Ajustarea normei de venit pentru PFA cu contract de muncă – cum se procedează?

ajustarea normei de venit pentru PFA

O persoană fizică autorizat ca PFA și care obține venituri din astfel de activitate pentru care plătește impozit la normă de venit, poate beneficia de ajustarea normei de venit, dacă are în același timp și statutul de angajat cu program full-time. Mai exact, în practică, se pot utiliza anumiți coeficienți pentru a ajusta normele de venit anuale în favoarea unei persoane fizice autorizate (PFA).

Dar mai întâi ce este norma de venit?

Norma de venit reprezintă plafonul anual stabilit de ANAF (la începutul fiecarui an), care reprezintă baza impozabilă pentru anumite activități independente (adică venitul pe care datorează impozit). Normele de venit se stabilesc în funcție de codul CAEN și județul în care o PFA își desfășoară activitatea economică (adică are stabilit sediul social). Această sumă constituie baza de calcul căreia i se aplică procentul de impozitare de 10%, indiferent de nivelul veniturilor obținute de acea persoană pe parcursul anului.

Astfel, o persoană fizică care dorește să desfășoare o activitate independentă poate alege să își înființeze PFA care plătește impozit la normă de venit, dacă activitatea este încadrată în nomenclatorul ANAF specific.

În ce situații se face ajustarea normei de venit?

Este important de reținut că o PFA poate beneficia doar de o singură reducere a normei de venit, putând să o aplice pe cea mai mare procentual.

Cum se face ajustarea normei de venit pentru o PFA?

Ajustarea normei de venit pentru impozitarea unei PFA se va reflecta în mod corespunzător în declarația unică, în secțiunile specifice raportării normei de venit corespunzător ajustate la cerințele legale, așa cum va fi explicat mai detaliat în continuare.

Prin urmare, norma anuală de venit trebuie ajustată de către fiecare contribuabil, prin creșterea/scăderea acesteia, aplicând un coeficient de corecție (procentual), conform criteriilor stabilite și publicate de direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, inclusiv a municipiului București.

Așa cum am arătat mai sus, exemple de criterii pentru ajustarea normei pot include: vârsta contribuabilului, gradul de handicap (dacă e cazul), operarea activității comerciale cu angajați proprii, natura sezonieră a anumitor activități, etc.

Potrivit art. 69#2 din Codul fiscal, “Contribuabilii care obțin venituri din activități independente pentru care venitul net anual este stabilit pe baza normelor de venit au obligația de a stabili impozitul anual datorat, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea unei cote de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final”.

ajustarea normei de venit (1)

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Salariu vs. PFA - calculator comparativ

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *