Home » Angajatorii sunt obligați să acorde zile libere salariaților de alte religii?
În cazul în care nu știați acest lucru, pentru a respecta drepturile minorităților religioase și sărbătorile acestora, există prevederi legale care obligă angajatorii să ofere zile libere speciale salariaților de alte religii cu ocazia sărbătorilor reglementate de cultele religioase din care angajații fac parte.
În prezent, Codul muncii prevede la art. 139, alin. (1) zilele de sarbatoare legală în care nu se lucrează. Acestea sunt obligatorii și sunt acordate de către angajator astfel:
Pe de altă parte, modificarea contractului individual de muncă în contract de muncă la domiciliu, vine cu schimbări necesare, precum:
Pe lângă sărbătorile enumerate mai sus, se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale oferite salariaților de altă religie.
Conform prevederilor Codului Muncii, acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Conform acestor prevederi legale, „Zilele libere stabilite (…) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual”.
Angajatorii trebuie să acorde anual două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
În plus, angajatorii au dreptul de a cere zile de recuperare a concediului acordate salariaților de alte religii pentru sărbătorile religioase.
Excepție pot face domeniile în care prezența angajaților este esențială: unități sanitare, unități de producție continuă, etc. În acest caz, privarea de la zilele de sărbătoare corespunzătoare vor fi recompensate cu zile libere înlocuitoare sau un spor de 100% din salariul de bază.
Evident, apartenența la o altă confesiune sau religie ar trebui justificată sau dovedită în fața angajatorului.
Dovada se poate face cel mai simplu printr-o adeverință eliberată de instituția religioasă care să ateste apartenența salariaților de alte religii la acea biserică și zilele de sărbători oficiale pentru care se va dispune concediul angajatului.
Astfel se acordă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Această lege nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru angajatori, în special pentru faptul că zilele pot fi recuperate iar populația este majoritar ortodocsă. Dacă ești angajator, poți recruta fără probleme candidații la job, indiferent de religia sau confesiunea acestora.
Temeiul legii este bazat pe de o parte, pe principiul constituțional al egalității de tratament și, pe de altă parte, de principiul toleranței religioase.
Astfel, angajații care sărbătoresc evenimente religioase la date diferite față de creștinii ortodocși, vor avea posibilitatea de a beneficia de zile libere corespunzătoare sărbătorii.
Prin urmare, dacă ești angajat și aparții altei religii sau confesiuni față de cea ortodocsă, îți poți revendica drepturile fără probleme, dacă îți dorești acest lucru. Angajatorii sunt obligați prin lege să ofere acest beneficiu angajaților care demonstrează apartenența la alt cult.
Dacă ești angajator, asigură-te că angajații tăi sunt informați în legătură cu drepturile lor și că sunt respectate aceste prevederi legale.
Nu. Recrutarea pe baza religiei, a sexului sau a naționalității este considerată discriminare și nu trebuie luată în calcul de niciun angajator atunci când recrutează personal.
Angajatorii nu pot discrimina candidații în funcție de religie sau confesiune. Ei sunt obligați să ia în considerare abilitățile, calificările și experiența candidaților în procesul de selecție și să nu facă alegeri bazate pe criterii discriminatorii, cum ar fi religia.
Desigur, pot fi și excepții în care cerințele religioase ar putea fi considerate justificate. De exemplu, anumite organizații religioase ar putea avea dreptul să angajeze persoane care fac parte din aceeași religie sau confesiune, pentru a-și proteja identitatea religioasă sau pentru a-și îndeplini scopul religios specific. Aceste excepții pot varia și ele în funcție de fiecare situație în parte.
Pe lângă acestea, dreptul la zile libere îl au și membrii altor culte decât cele creștine.
Totuși, acordarea de zile libere salariaților de alte religii nu ar trebui să reprezinte o problemă atât de mare pentru angajatori, din moment ce 89.45% dintre români s-au declarat creștini ortodocși, la recensământul din 2011.
Cu toate acestea, cei care optează pentru angajarea cetățenilor străini ar trebui să ia în considerare și acest aspect. Numărul mare de angajați străini de alte confesiuni religioase ar putea pune în dificultate organizarea muncii în anumite perioade.