Home » Ce este un sediu permanent și care sunt elementele ce îl pot genera?
În acest articol explicăm ce este un sediu permanent, cum pot autoritățile fiscale ale unui stat să determine existența unui sediu permanent pentru o societate care desfășoară activități economice în acel stat fără să se înregistreze formal, și care sunt consecințele în practică.
Ca principiu de bază, orice activitate desfășurată de o societate comercială având rezidența într-un stat care are ca rezultat obținerea de venituri pe teritoriul unui alt stat poate fi considerată de către autoritățile fiscale din cel de-al doilea stat ca reprezentând un sediu permanent al acelei societăți. Mai exact, o prezență fizică a acelei societăți, generatoare de venituri impozabile în acel stat.
Ca urmare a evaluării existenței unui sediu permanent, autoritățile fiscale din statul respectiv pot considera că anumite venituri ale societății respective sunt realizate din activități desfășurate pe teritoriul acelui stat. Astfel, pentru veniturile respective, autoritățile pot calcula impozit pe profit de plată în acel stat.
În majoritatea țărilor, pentru a recunoaște prezența unui sediu permanent – sau o prezență impozabilă – societatea generatoare de venituri va avea obligația să fie înregistrată în mod formal cu autoritățile din statul respectiv – sub forma unei sucursale, a unei reprezentanțe sau filiale.
Ai deja acces premium? Intră în cont