Companiile pot angaja cetățeni moldoveni fără obținerea avizului de muncă

angaja cetățeni moldoveni

Nu mai este un secret, firmele românești pot angaja cetățeni moldoveni fără obținerea în prealabil a avizului de muncă.

Piața forței de muncă din România se confruntă cu o lipsă din ce în ce mai acută de personal în foarte multe domenii de activitate. Prin urmare, foarte multe companii își îndreaptă atenția spre lucrători din afara Uniunii Europene, deși procesul de imigrare este lung și anevoios. Discutăm în medie despre o perioadă de 3-4 luni de la luarea deciziei de angajare, până la momentul în care cetățeanul străin iși poate începe efectiv activitatea.

Durata acestui proces este dependentă de mai mulți factori, printre care: valabilitatea cazierelor judiciare emise în țara respectivă, necesitatea supralegalizării sau apostilării documentelor, durata emiterii unor anumite documente în țara de reședință a viitorului angajat.

În principiu, orice proces clasic de imigrare (pentru angajare locală) trece prin 3 etape: obținerea avizului de muncă de la Inspectoratul General pentru Imigrări, obținerea vizei de muncă de la unul din Consulatele României și obținerea permisului de ședere în scop de muncă.

Excepțiile introduse prin Legea nr. 200/2020 pentru firmele care vor angaja cetățeni moldoveni

Pe scurt, Legea nr. 200 din 10 septembrie 2020 vine în sprijinul angajatorilor și facilitează procesul de imigrare al cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu un contract individual de muncă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Mai exact, angajarea cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Serbia cu un contract individual de muncă, pe o perioadă de maxim 9 luni într-un an calendaristic, este posibilă în baza acestei legi fără obținerea în prealabil a unui aviz de muncă. Rămâne însă obligatorie, acolo unde este cazul, obținerea vizei de muncă în scop de angajare de la Consulatul României din țara de reședință.

Subliniem faptul că discutăm despre 9 luni într-un an calendaristic și nu 9 luni consecutive. Prin urmare, dacă angajarea se face în luna noiembrie, spre exemplu, contractul de muncă poate fi valabil doar până în decembrie, inclusiv (adică pentru 1 lună).

Pentru regimul specific angajării doar cetățenilor ucraineni, citiți articolul: Ce prevede regimul special de imigrare pentru cetățenii ucraineni?

Ce se întâmplă dacă se dorește prelungirea raportului de muncă?

Doar după obținerea unui aviz de muncă raportul de muncă al angajatului poate fi prelungit, precum și dreptul de ședere al acestuia în România, în baza Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, fără obligativitatea obținerii unei noi vize de lungă ședere în scop de angajare.

Prin urmare, companiile din România care intenționează să angajeze în muncă cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Serbia au opțiunea de a încheia un contract inițial de muncă pentru o perioadă de maxim 9 luni într-un an calendaristic. Acest lucru facilitează angajarea doar în baza vizei de muncă, fără obținerea în prealabil a unui aviz de muncă, urmând să prelungească raportul de muncă, dacă se dorește, după venirea străinului în România.

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru