Home » Cum funcționează contribuția la Pilonul II de pensii
Ca să putem afla cum funcționează contribuția la Pilonul II de pensii este bine să înțelegem, în primul și în primul rând, ce este aceasta, cum funcționează, care sunt beneficiile ei și ce este bine să știm despre ea.
Știai că pensia vine încă din secolul XIX? De atunci de când au apărut primele sisteme de pensii de stat. Puţină lume ştie că primul inițiator al unui sistem public de pensii este celebrul cancelar german, Otto von Bismarck, unificatorul Germaniei.
Ca și sistemele de pensii din ziua de azi, sistemul creat de Bismarck era condiţionat de contributivitate. În 1889, în Germania, a fost adoptată și implementată o legislație aplicabilă tuturor lucrătorilor eligibili. Inițiativa legislativă s-a numit „Legea pentru bătrânețe și handicap”.
Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, aceasta fiind introdusă în România în anul 2008. Ca să înțelegi mai bine cum funcționează, e important să înțelegi mai întâi cum este structurat sistemul de pensii românesc la momentul actual.
În România, sistemul pensiilor private a luat naștere abia în anul 2007. Până atunci, a existat un singur sistem de pensii – cel de stat. Începând cu acel an, sistemul pensiilor din România este structurat după cum urmează:
Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, care a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment vârsta de până în 35 de ani. Opțional, puteau contribui și persoanele care aveau vârsta între 35 și 45 de ani.
Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția obligatorie pe care toți salariații o plătesc către Pilonul I (cel obligatoriu de stat).
Astfel, contribuțiile salariaților sunt acumulate în conturi individuale care, la rândul lor, sunt gestionate de administratori privați de fonduri de pensii. Acești administratori investesc bani, cu scopul obținerii unui profit de care va beneficia contribuabilul în momentul în care va atinge vârsta pensionării.
Începând cu 1 ianuarie 2024, cadrul legislativ privind sistemul de pensii din România a suferit modificări în ceea ce privește contribuția datorată la Pilonul II de pensii, conform OUG nr. 23/2022. Această ordonanță a majorat cota de contribuție la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 3,75% la 4,75%. Este o schimbare care afectează, pe termen lung, suma acumulată de un angajat la Pilonul II privind pensia privată.
Important de știut că această cotă de contribuție este parte integrantă din contribuția de asigurări sociale (CAS) datorată de persoanele fizice angajate sau pentru care există obligativitatea plății acestei contribuții (în cotă de 25%). Așadar, procentul de 4,75% nu se plătește în plus față de contribuția standard la fondul de pensii. Acest procent este reținut automat de ANAF din suma de CAS standard plătită de angajator la buget și virat către fondul de pensii ales de angajat.
Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pentru participanții care plătesc contribuția la Pilonul II se utilizează un indice de corecție de 0,81 la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii. Această corecție se aplică pentru perioadele în care aceștia contribuie la fondurile de pensii administrate privat.
Excepții de la plata contribuției standard de 4,75% se pot aplica în anumite situații în care salariații beneficiază de facilități fiscale, precum scutirile pentru programatori, ori cele pentru domeniul agroalimentar.
În aceste sectoare, pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei, se aplică o scutire specifică de la plata contribuției, cu posibilitatea de a opta totuși voluntar pentru plata acesteia. Această opțiune oferă flexibilitate angajaților din sectoarele vizate, permițându-le să ia decizii informate în funcție de situația și planurile proprii.
Pentru oricine dorește să înțeleagă cum funcționează Pilonul II de pensii, următoarele informații sunt bine de știut:
Acum că am reușit o scurtă introducere despre cum funcționează contribuția la Pilonul II de pensii, în rândurile următoare intrăm mai mult în subiect.
Este bine să știi că pensia ta, administrată privat, este în siguranță. Angajatorul tău virează CAS-ul (contribuția individuală de asigurări sociale) de 25% din salariul brut către ANAF, iar ANAF-ul transferă o parte din aceasta în contul tău individual, pe care l-ai deschis la fondul de pensii administrat privat.
În baza prevederilor legale în vigoare, ți se acordă garanția că, la pensie, vei primi cel puțin sumele nete cu care ai contribuit de-a lungul anilor. Există posibilitatea ca valoarea deținerilor tale să crească în timp, datorită câștigurilor investiționale pe care le realizează administratorul fondului privat. Sumele acumulate sunt investite, în special, în titluri de stat, acțiuni, obligațiuni și altele, avantajul lor fiind acela că prezintă un risc redus.
Diversificarea investițiilor
Administratorii de fonduri de pensii private (Pilonul II) investesc contribuțiile în mod diversificat – în diverse instrumente precum acțiuni, obligațiuni, titluri de stat și alte instrumente de piață.
Această diversificare ajută la minimizarea riscurilor și la stabilizarea randamentelor pe durata contribuției. Prin lege, administratorii sunt obligați să urmeze strategii de investiții prudente pentru a proteja interesele contribuabililor.
Legislația prevede, într-un mod cât se poate de explicit, că fondurile de pensii private nu pot da faliment. Cum este posibil acest lucru în practică? Conform legislației care reglementează fondurile de pensii, banii investiți de contribuabili în aceste fonduri sunt separați complet de alte active ale societăților de administrare. Aceasta prevedere este un avantaj pe care sistemul de pensii private îl are față de toate celelalte piețe financiare: bănci, asigurări, fonduri de investiții. Peste tot, banii contribuiți de oameni sunt deținuți la comun cu activele si pasivele instituțiilor financiare respective. În sistemul privat de pensii funcționează această separație impusă prin lege.
În plus, activitatea administratorilor de fonduri este supravegheată regulat și temeinic de către ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară).
Participantul la Pilonul II de pensii poate să decidă dacă vrea să se transfere la un alt fond de pensii, dar doar după plata primei contribuții. Anual, administratorul trebuie să îl informeze pe participant în legătură cu situația prezentă a contului său.
Încă de la prima angajare ai posibilitatea de a îți alege administratorul care îți va gestiona fondurile din Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă când nu folosești această opțiune? Îți va fi alocat un administrator oricare din oficiu. Important este faptul că dacă nu ești mulțumit de felul în care îți sunt gestionați banii, poți oricând să te transferi la un alt administrator.
Nu, nu se pot pierde banii investiți. Statul garantează acest sistem, însă singurul lucru care nu poate fi garantat de nimeni este un anumit procent de profitabilitate. Modul în care sunt supravegheate indică faptul că stabilitatea și corectitudinea acestor fonduri sunt la un potențial maxim.
În concluzie, Pilonul II de pensii poate fi privit ca pe un cont de economii pe care le strângi pe termen lung. Este important să reținem că banii nu pot fi accesați înainte de pensionare, cu excepția unui eveniment neplăcut (decesul), în care sunt automat transmiși moștenitorilor.
Contribuția la Pilonul II de pensii te va ajuta să îți strângi banii și îți va aduce un eventual procent mai mare de profit la vârsta pensionării. În prezent, acesta este construit în așa fel încât să nu prezinte nici un fel de risc pentru contribuabil.