Home » Va modifica Directiva “gig workers” relația dintre freelanceri și platformele online?
Comisia Europeană dorește să stabilească reguli mai stricte pentru lucrătorii din economia gig – Uber, Deliveroo, Glovo, Tazz și alte platforme de freelancing – printr-o propunere de directivă destinată “gig workers”. Deoarece statutul juridic al persoanelor fizice prestatoare de servicii care își desfășoară activitatea prin intermediul acestor platforme digitale este în multe cazuri incert, Comisia a lansat o propunere de directivă europeană care să clarifice lucrurile și să aducă un nivel minim necesar de protecție pentru toate aceste persoane.
Mai exact, Comisia Europeană (CE) și-a lansat propunerea mult așteptată de directivă („Directiva”) în decembrie 2021. Prin această inițiativă se dorește îmbunătățirea mediului de lucru al prestatorilor din platformele digitale („gig workers”), aducând totodată mai multă transparență în dezvoltarea acestor platforme pe viitor în statele membre ale UE.
Deoarece numărul acestor persoane este în creștere continuă (se estimează că în prezent sunt aproximativ 30 de milioane de persoane fizice care prestează servicii prin platformele digitale pe teritoriul UE), se dorește o reglementare în scopul asigurării în mod corect și transparent a unor drepturi și a unui cadru legal aplicabil pentru toți acești prestatori.
Explicăm în acest articol care sunt obiectivele Directivei propuse de Comisia Europeană (ce își propune să reglementeze și cum) și cum vor impacta aceste modificări industria în expansiune a platformelor digitale de servicii.
Ai deja acces premium? Intră în cont