Home » Declarația unică privind impozitul pe venit – răspunsuri la întrebări frecvente
Răspundem mai jos la întrebări frecvente întâlnite în practică privind declarația unică privind impozitul pe venit. Clarificăm aspecte referitoare la: obligația de declarare, tipurile de venituri care se declară prin declarația unică, termene și alte aspecte utile privind conformarea fiscală.
Răspunsurile noastre oferă clarificări cu privire la cele mai des întâlnite întrebări adresate de abonații noștri, precum: cine are obligația depunerii declarației unice? se poate prelungi termenul pentru depunere? veniturile din dividende primite din străinătate se declară? cum pot aplica evitarea dublei impuneri?, etc.
Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale (sau declarația anuală de venit) se depune de persoanele fizice care sunt rezidente fiscal în România. Prin intermediul declaratiei anuale se declară veniturile realizate în timpul anului, altele decât veniturile salariale. Persoana fizică rezidentă fiscal în România are obligația de declarare asupra tuturor veniturilor, indiferent de natura sau sursa acestora (din țară sau din străinătate).
De asemenea, aceeași obligație revine persoanelor fizice nerezidente, dar care obțin anumite tipuri de venituri de pe teritoriul României.
Declarația se întocmește și se depune și de către contribuabilii persoane fizice care nu realizează venituri și care doresc să opteze pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Acest lucru se face în mod voluntar, pentru a beneficia de asigurare medicală în sistemul medical public.
Alte întrebări clarificate în acest articol:
Ai deja acces premium? Intră în cont