Declarația unică privind impozitul pe venit – răspunsuri la întrebări frecvente

declarația unică

Răspundem mai jos la întrebări frecvente întâlnite în practică privind declarația unică privind impozitul pe venit. Clarificăm aspecte referitoare la: obligația de declarare, tipurile de venituri care se declară prin declarația unică, termene și alte aspecte utile privind conformarea fiscală.

Răspunsurile noastre oferă clarificări cu privire la cele mai des întâlnite întrebări adresate de abonații noștri, precum: cine are obligația depunerii declarației unice? se poate prelungi termenul pentru depunere? veniturile din dividende primite din străinătate se declară? cum pot aplica evitarea dublei impuneri?, etc.

Cine are obligația de a depune declarația unică?

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale (sau declarația anuală de venit) se depune de persoanele fizice care sunt rezidente fiscal în România. Prin intermediul declaratiei anuale se declară veniturile realizate în timpul anului, altele decât veniturile salariale. Persoana fizică rezidentă fiscal în România are obligația de declarare asupra tuturor veniturilor, indiferent de natura sau sursa acestora (din țară sau din străinătate).

De asemenea, aceeași obligație revine persoanelor fizice nerezidente, dar care obțin anumite tipuri de venituri de pe teritoriul României.

Declarația se întocmește și se depune și de către contribuabilii persoane fizice care nu realizează venituri și care doresc să opteze pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Acest lucru se face în mod voluntar, pentru a beneficia de asigurare medicală în sistemul medical public.

Alte întrebări clarificate în acest articol:

Pentru ce tipuri de venit am obligația de declarare prin declarația unică?

Sunt obligat să-mi declar și venitul salarial prin declarația unică?

Care este termenul pentru depunerea declarației unice?

Care sunt consecințele dacă nu depun declarația în termen?

Pot solicita prelungirea termenului pentru depunerea declarației?

Există un venit minim pentru care pot fi scutit de la impozitare?

Am început să desfășor activități independente ca PFA. Trebuie să declar la fisc acest lucru?

Cum pot depune declarația unică?

Sunt rezident fiscal în România și primesc venituri din dividende din altă țară. Trebuie să le declar la ANAF?

Dacă plătesc deja impozit pe dividende în cealaltă țară și declar venitul și în România, nu înseamnă că aș putea fi dublu impozitat?

Cum pot solicita/aplica creditul fiscal extern pentru a evita dubla impozitare a venitului?

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru
Resurse similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *