Home » Decontarea șomajului tehnic – se mai aplică după 8 martie 2022?
Ni s-a adresat recent această întrebare din partea unui angajator: “Având în vedere că începând din data de 9 martie 2022 a expirat perioada stării de alertă care era impusă din cauza pandemiei Covid, vrem să știm dacă șomajul tehnic se mai decontează sau nu de către stat și, dacă da, în ce condiții?”
De fapt, acest lucru ridică întrebări în cazul tuturor firmelor afectate, cu privire la mecanismul în baza căruia a funcționat decontarea șomajului tehnic pe perioada stării de alertă impuse de pandemie și modalitatea sub care continuă să funcționeze și în prezent.
Iată, pe scurt, ce prevede legislația cu privire la acest mecanism și ce reguli se vor aplica de acum înainte.
În perioada pandemiei COVID, decontarea șomajului tehnic de către stat era permisă angajatorilor care, din cauza restricțiilor generate de pandemie, sufereau reduceri semnificative în activitatea economică.
Condițiile pentru decontarea șomajului au fost reglementate, până la nivelul lunii martie 2022 prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 2/2022. Aceasta a fost aplicabilă din 20 ianuarie 2022 și a avut ca dată limită 31 martie 2022 pentru acordarea decontărilor pentru șomaj tehnic de către stat.
Cu toate acestea, decontarea de către stat a cheltuielilor cu șomajul tehnic este condiționată de existența unor restricții. Mai exact, prevederile ordonanței fac trimitere directă la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Așadar, în contextul în care 9 martie 2022 a devenit prima zi fără stare de alertă în România și, în consecință, fără măsurile determinate de efectele pandemiei care au determinat firmele să trimită oameni în șomaj tehnic, rezultă că decontările pentru luna martie s-au putut cere doar pentru intervalul 1 – 8 martie.
Există însă prevederi în legislația românească care reglementează acordarea șomajului tehnic și care nu sunt afectate de ieșirea din stare de alertă. Este vorba de situația în care o firmă este nevoită să recurgă la șomaj tehnic din cauză că există un focar de COVID-19 la locul de muncă.
Firmele care din alte motive se văd nevoite să continue cu șomajul tehnic, o pot face, dar în condițiile Codului Muncii, fără pretenția de a solicita decontările cheltuielilor cu șomajul de la stat.
Mai exact, articolul 53 din Codul Muncii prevede că „Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).“