Home » Divizarea unei societăți – cinci aspecte importante despre acest mecanism de restructurare
Ca formă de restructurare a unei afaceri, divizarea unei societăți presupune că aceasta din urmă trece prin procesul de dizolvare (parte din procesul de încetare a existenței acesteia), dar fără a mai fi lichidată (procesul prin care activul societății este transferat acționarilor sau asociaților acesteia, după ce au fost plătite celelalte datorii). Cu alte cuvinte, vechea societate nu va mai exista, însă bunurile din patrimoniul societății (și eventual datoriile) nu sunt transferate în patrimoniul fiecăruia dintre acționari sau asociați, ci sunt transferate altor companii.
Procesul prin care are loc divizarea unei societăți este reglementat în legislația românească de Legea societăților (Legea nr. 31/1990), iar oricine dorește să treacă prin acest proces trebuie să rețină cinci aspecte importante despre acest mecanism.
După cum spuneam la început, ceea ce se află în activul societății va ajunge, ca urmare a procesului de divizare, în patrimoniul altor societăți. Deci ca urmare a acestui proces, activele societății nu vor fi transferate în proprietatea asociaților sau acționarilor. De aceea, divizarea este procedeul prin care activele sau bunurile vechii societăți sunt transferate unor alte societăți.
În schimb, acționarii sau asociații societății divizate ar trebui să primească o cotă-parte din participațiile la noile companii (către care este transferat patrimoniul vechii societăți).
În situația în care acționarii/asociații vor ca, în urma dizolvării societății, să ajungă ei înșiși proprietari pe activele/bunurile (rămase ale) companiei, soluția nu este divizarea, ci mai degrabă lichidarea.
Ai deja acces premium? Intră în cont