Drepturile salariaților care lucrează în weekend – întrebări și răspunsuri

salariații care lucrează în weekend

Aveți salariați care lucrează în weekend? Într-adevăr, există unele domenii sau industrii în care angajatorii sunt nevoiți să desfășoare activitate chiar și în zilele de weekend. Astfel, discutăm aici, în principal, de persoane din domeniul serviciilor (de pildă, cei care lucrează în cafenele, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumusețare, etc.) sau din retail: de pildă, lucrătorii comerciali care lucrează în magazinele cu program de funcționare pe parcursul întregii săptămâni.

Însă angajatorii trebuie să știe două lucruri principale în cazul în care îi cer unui salariat să lucreze în zilele de sâmbătă și duminică: acest lucru este permis, expres, de lege; doar că, dacă îi cere să lucreze în weekend, angajatorul va trebui să îi acorde anumite compensații salariatului vizat. De aceea, prezentăm mai jos o listă cu răspunsuri la cele mai importante întrebări pe care le-ar putea avea cineva cu privire la salariații care lucrează în weekend.

Răspunsurile sunt oferite de avocați cu experiență, specialiști în legislația muncii.

Poate angajatorul să-i ceară unui salariat să lucreze în weekend?

Da, Codul Muncii îi permite unui angajator să îi solicite unui salariat să lucreze sâmbăta și duminica. Însă orice salariat care lucrează în zilele de weekend este, totuși, protejat de prevederile legii. Iar prima protecție pe care i-o acordă Codul Muncii salariatului este de a-i impune angajatorului să-și cheme salariații la muncă în weekend doar dacă natura activității o pretinde.

Mai exact, potrivit articolului 137(2) din Codul Muncii: „în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.

Cu alte cuvinte, angajatorul trebuie să fie implicat într-un domeniu sau activitate în care desfășurarea normală a activității presupune și muncă în timpul weekend-ului. De pildă, astfel de situații pot apărea:

  • în cazul salariaților care lucrează într-un muzeu,
  • pentru cei care lucrează pentru un serviciu public ce trebuie să fie prestat în continuu (de pildă, transport public),
  • în cazul piloților de avion,
  • în cazul celor ce lucrează în hypermarket-uri, sau altele similare.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *