Impozitarea Bitcoin în România – întrebări și răspunsuri

impozitarea bitcoin în România

Oferim mai jos răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind impozitarea Bitcoin în România. Răspunsurile sunt redactate de cei mai buni consultanți fiscali, specializați în impozitarea persoanelor fizice și a criptomonedelor.

Ele oferă clarificări cu privire la cele mai des întâlnite întrebări adresate de abonații noștri, precum: cum se determină venitul impozabil din tranzacții cu criptomonede?, se declară tot venitul încasat sau doar câștigul?, ce taxe se datorează pe acest tip de venit?, cum se îndeplinește obligația de declarare?, ce facem cu pierderile din tranzacții?, etc.

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este o monedă digitală din categoria criptomonedelor, creată în anul 2009. Bitcoin se bazează pe o rețea digitală consensuală, numită “blockchain”, de genul peer-to-peer. Astfel, sistemul din spatele Bitcoin este unul digital, descentralizat, susținut doar de către utilizatorii săi, fără nici un fel de intermediari sau vreo autoritate centrală, precum o bancă.

Bitcoin-ul se poate cumpăra și vinde ca orice altă monedă, iar piețele de Bitcoin, numite „case de schimb Bitcoin”, permit oamenilor să cumpere sau să vândă monede Bitcoin folosind diferite valute.

Fiecare Bitcoin este practic un fișier digital pe computer care este stocat într-o aplicație, numită „portofel digital”, și care la rândul ei se instalează pe un smartphone sau computer. Oamenii pot trimite Bitcoins (sau chiar o parte dintr-unul – i.e., subdiviziune) în portofelul tău digital, iar tu poți trimite Bitcoins altor persoane.

Fiecare tranzacție este înregistrată într-un fel de registru public, numit blockchain.

Acest lucru face posibilă urmărirea tuturor tranzacțiilor istorice cu Bitcoin, împiedicând astfel fraudele de sistem, precum furtul monedelor prin replicarea de copii sau anlarea tranzacțiilor.

Este Bitcoin recunoscut ca monedă de către statul român?

La momentul actual, Bitcoin (sau orice altă criptomonedă) nu este recunoscută oficial ca monedă digitală de către statul român. De altfel, Banca Națională a României (BNR) a emis în mai multe rânduri avertismente cu privire la riscurile asociate utilizării criptomonedelor și a recomandat prudență în tranzacțiile cu acestea.

Așadar, în România nu există încă o normă juridică sau reglementare specifică de orice fel care să prevadă recunoaștere oficială pentru Bitcoin ca monedă de către statul român.

Cum se fac bani din Bitcoin?

Așa cum spuneam, ca orice altă monedă fiduciară, Bitcoin-ul se poate cumpăra și vinde pe piețele specializate în criptomonedă. Având în vedere că valoarea Bitcoin fluctuează constant pe piață (prețul Bitcoin poate fluctua semnificativ în doar câteva minute), acest lucru face posibilă realizarea de câștiguri de pe urma acestor tipuri de tranzacții.

Astfel, pentru investitori poate părea mult mai interesant să investească în Bitcoin decât în tranzacții cu acțiuni sau alte tipuri de active, deoarece pot realiza câștiguri importante pe termen scurt.

Impozitarea Bitcoin - care este tratamentul fiscal aplicabil tranzacțiilor cu criptomonedă în România?

Istoric vorbind, înainte de ianuarie 2019, legislația fiscală românească nu reglementa sub nicio formă impozitarea câștigurilor realizate din tranzacționarea de Bitcoin sau alte monede virtuale. Faptul că nu erau specific menționate în legislația fiscală nu înseamnă însă că astfel de câștiguri nu puteau fi impozitate. Astfel, Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015) nu le includea în nicio categorie specifică de venit, dar, în același timp nici nu excludea astfel de venituri de la impozitare.

Prin urmare, orice fel de câștiguri realizate din tranzacționarea de monedă virtuală (Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stellar, Litecoin, etc.) puteau fi impozitate în categoria veniturilor din alte surse, după regulile stabilite pentru această categorie de venit.

Însă începând cu 20 ianuarie 2019, în baza OUG nr. 25/2018 care a modificat Codul Fiscal, venitul realizat din transferul de monedă virtuală a fost pentru prima dată reglementat specific. Mai exact, la articolul 114 alineatul (2) din Codul Fiscal a fost introdusă litera m), cu aplicare începând cu impozitul datorat pentru veniturile realizate în anul 2019.

Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2019 se clarifică faptul că venitul din transferul de monedă virtuală realizat de persoanele fizice se impozitează ca venit din alte surse.

Alte întrebări clarificate în acest articol:

Cum se determină venitul impozabil?

Va trebui să declar tot venitul încasat sau doar câștigul din tranzacționare?

Ce taxe se mai doatorează pe acest venit?

Dacă plătesc CASS pentru venitul salarial, mai datorez această contribuție și pentru câștigul din tranzacționarea Bitcoin?

Cum se declară venitul realizat?

Dacă câștigurile mele nu depășesc suma de 600 lei, mai am obligația declarării acestui venit?

Ce se întâmplă dacă vând în pierdere?

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru