Impozitarea voucherelor de vacanță la nivelul salariaților

impozitarea voucherelor de vacanță

Într-o perioadă în care companiile și angajații își doresc să beneficieze de stimulente fiscale și beneficii extrasalariale, impozitarea voucherelor de vacanță rămâne un subiect pe masa multor angajatori. Angajatorii din sectorul privat au la dispoziție diverse mecanisme pentru a-și sprijini echipa în a accesa perioade de odihnă mai plăcute.

Voucherele de vacanță se disting ca fiind una dintre cele mai atractive opțiuni, oferind, pe lângă o pauză binemeritată, și avantaje fiscale. Explicăm mai jos cum ar trebui să se facă impozitarea voucherelor de vacanță și aspectele importante de avut în vedere de către angajatori.

Contextul legislativ al voucherelor de vacanță

Încă din 2021, era de așteptat să se aplice o nouă reglementare pentru vouchere de vacanță, adoptată de Parlament cu ani în urmă. Cu toate acestea, Ordonanța de Guvern nr. 8/2009 (OG nr. 8/2009) privind acordarea voucherelor de vacanță rămâne în continuare reperul legislativ principal. Acest lucru se datorează amânării de trei ori a aplicării Legii nr. 165/2018 și pentru aceste vouchere. 

Mai exact, abia începând cu 1 ianuarie 2027, vor intra în vigoare prevederile care reglementează voucherele de vacanţă incluse în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Această lege reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România (tichetele de masă, voucherele cadou, etc.).

Limite de acordare

Conform reglementărilor în vigoare, la nivelul angajaților din sectorul public, voucherele de vacanță se pot acorda anual într-un cuantum maxim de 1.600 de lei. Totuși, în 2024 nu toți angajații de la stat vor putea beneficia de vouchere de vacanță. Astfel, acordarea acestora a fost limitată doar pentru bugetarii cu salarii lunare nete de până în 8.000 de lei.

În mediul privat însă, limita este mult mai generoasă, permițându-se un maxim de șase salarii de bază minime brute pe țară într-un an fiscal. Concret, în 2024, suma maximă poate ajunge la 19.800 de lei pentru fiecare salariat.

O schimbare notabilă a fost eliminarea variantelor tipărite ale voucherelor de vacanță, acestea putând fi acum acordate doar în format electronic. Impozitarea voucherelor de vacanță rămâne astfel un subiect central, mai ales pentru companiile care doresc să își fidelizeze angajații prin astfel de beneficii.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *