Home » Indemnizația de mobilitate – beneficiază de regim fiscal preferențial?
Conform legislației în vigoare, indemnizația de mobilitate reprezintă o prestație suplimentară la care orice salariat are dreptul, dacă se află într-un job ce presupune o stare de mobilitate (conform prevederilor art. 25 din Codul muncii).
Pentru a putea beneficia de o astfel de indemnizație, contractul de muncă al salariatului nu trebuie să conțină neapărat o clauză specifică de mobilitate, deși în unele situații este de preferat. Considerăm totuși suficient ca, în contract, locul de muncă al angajatului să nu fie menționat a fi la o adresă fixă, ci într-o zonă mai largă de responsabilitate, ca acesta să aibă dreptul la o indemnizație de mobilitate conform legii.
În cazul în care aveți astfel de salariați în companie (care cel mai adesea sunt încadrați în poziții de șoferi, agenți de vânzări, reprezentanți de vânzări, etc.) care își desfășoară în mod regulat activitatea într-o anumită arie geografică și nu la birou, este important să rețineți că indemnizația de mobilitate beneficiază de un tratament fiscal preferențial.
Acest lucru se întâmplă începând cu luna mai 2022, o dată cu publicarea anumitor modificări la Codul fiscal, care au clarificat tratamentul fiscal aplicabil pentru prestațiile suplimentare în caz de mobilitate.
În esență, vorbim de un tratament fiscal similar cu cel aplicabil diurnelor ori indemnizațiilor de delegare/detașare. Astfel, legea a fost modificată pentru a se putea ajunge la un tratament asemănător pentru indemnizațiile acordate salariaților aflați în orice fel de situații de mobilitate. Fie că vorbim de delegare, detașare, detașări transnaționale sau alte situații de mobilitate a salariaților.
Ai deja acces premium? Intră în cont