Negocierea colectivă – explicăm procedura obligatorie pentru angajatori

negocierea colectivă - procedura

Într-o lume în continuă schimbare, angajații se confruntă cu multe provocări și incertitudini. De la schimbările de tehnologie la restructurări, acestea pot avea un impact semnificativ asupra siguranței locului de muncă și a condițiilor de muncă. În acest context, în legislația muncii din România, negocierea colectivă joacă un rol esențial în protejarea drepturilor angajaților.

Negocierea colectivă reprezintă un instrument și totodată un proces prin care angajații, de obicei prin intermediul unui sindicat ori al unor reprezentanți, negociază cu angajatorul lor termeni și condiții de muncă. Negocierea colectivă poate acoperi o gamă largă de subiecte, de la salarii și beneficii, la orele de muncă și condițiile de muncă. Negocierea colectivă permite angajaților să-și exprime preocupările și să solicite modificări care pot îmbunătăți viața la locul de muncă.

În România, inițierea discuțiilor de negociere colectivă este o obligație legală pentru angajatorii care au minim 10 salariați, conform prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social.

Este important de precizat că prevederile legale actuale impun doar începerea negocierilor, însă nu și finalizarea lor cu semnarea unui contract colectiv de muncă (CCM). Asta pentru a respecta principiul libertății contractuale stabilit prin lege. Există situații în care negocierile nici nu pot începe, ca de exemplu atunci când angajații nu sunt activi în sensul numirii unui reprezentant.

Inițierea negocierii colective

Declanșarea procesului de negociere poate fi făcută de oricare dintre partenerii sociali, conform legii. Adică poate fi inițiată atât de angajați, cât și de angajator. Dacă angajatorul nu inițiază negocierile, angajații pot fi cei care să înceapă acest proces. Cu toate acestea, dacă negocierea nu este inițiată niciodată de angajator, acesta poate fi pasibil de amendă.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *