Home » Obligațiile fiscale ale unui PFA pentru 2023 – îndrumarea expertului
Explicăm în acest articol care sunt, pe scurt, obligațiile fiscale ale unui PFA conform legislației fiscale la zi, pentru anul 2023. Special pentru cei care au prestat sau prestează activitate ca persoană fizică autorizată (PFA) în 2023, venim cu explicații fiscale la zi. Explicațiile noastre includ și ultimele modificări introduse de autorități sistemului de impozitare pentru PFA-uri anul acesta.
Astfel, o persoană fizică autorizată trebuie să știe că, pe lângă avantajele care apar odată cu presupusa independență pe care această formă de organizare a activității o poate aduce, există și o serie de responsabilități suplimentare. În acest context, descriem mai jos care sunt aceste responsabilități și cum se îndeplinesc obligațiile fiscale ale unui PFA.
Principalele obligații fiscale ale unui PFA în 2023 țin de o serie de contribuții și taxe care se aplică venitului realizat la nivelul unui an fiscal. Putem spune că acestea sunt similare, în mare parte, cu acele obligații fiscale pe care le datorează, în mod normal, și un angajator pentru salariații săi. Însă multe din aceste datorii fiscale țin, în primul rând, și de nivelul venitului pe care îl câștigă PFA-ul în decursul unui an fiscal.
Așadar, explicăm în cele ce urmează care sunt obligațiile fiscale ale unui PFA pentru 2023.
Începem cu acea obligație fiscală pe care o datorează orice PFA, fără a conta nivelul venitului realizat pe tot parcursul anului. Adică și cineva care obține, să zicem, 5.000 de lei pe an ca PFA, dar și cineva care obține 500.000 de lei, datorează impozitul pe venit. Potrivit prevederilor Codului fiscal în vigoare, cota impozitului pe venit datorat de un PFA este de 10% din veniturile impozabile obținute.
Considerăm important pentru o persoană fizică autorizată să știe că, pentru calculul impozitului pe venit pe care îl datorează, pot fi folosite două metode distincte. În primul rând, impozitarea se poate face în sistem real, ceea ce presupune, după cum spune și numele, că se va efectua un calcul al venitului impozabil prin scăderea din venitul realizat (adică din venitul brut) a cheltuielilor deductibile efectuate în scop economic. Calculul se face în baza menținerii unei contabilități în partidă simplă.
Ca alternativă, PFA-ul poate să opteze pentru stabilirea impozitului datorat în baza unei norme de venit. În această situație, discutăm doar de anumite categorii de activități care se pot încadra, în 2023, pentru impozitare în baza normelor de venit prestabilite de Ministerul Finanțelor. Mai multe detalii cu privire la normele de venit pentru anul 2023 puteți consulta în articolul: Normele de venit pentru PFA, pe anul 2023, publicate de ANAF.
E important de precizat că norma anuală de venit pentru anul 2023 nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut garantat în plată, înmulțit cu 12, aplicabil la momentul stabilirii normelor de venit de către ANAF. Astfel, se ia în considerare valoarea salariului minim la momentul stabilirii normelor de venit. Pentru anul 2022 (anul în care au fost stabilite normele de venit pentru 2023), salariul minim brut stabilit de guvern a fost de 2.550 lei. Prin urmare, norma anuală de venit pentru un PFA la nivelul anului 2023 nu poate fi mai mică de 30.600 de lei.
Important de reținut că normele se stabilesc în funcție de activitatea economică prestată de PFA (codul CAEN) și zona (județul) în care PFA-ul își are stabilit sediul social.
Deși ar putea părea avantajos pentru mulți care își desfășoară activitatea ca PFA să aplice sistemul de impozitare în baza normei de venit, e important de precizat că, de la un anumit nivel de venit în sus, PFA-ul nu mai are libertatea să aleagă. Asta deoarece, potrivit Codului fiscal, un contribuabil care obține într-un an venituri brute care depășesc echivalentul în lei a 25.000 de euro e obligat ca, din anul următor, să folosească sistemul real pentru determinarea venitului impozabil anual.
Spre deosebire de impozitul pe venit, plată a căruia este obligatorie indiferent de nivelul venitului efectiv obținut de un PFA, lucrurile stau diferit în ceea ce privește contribuțiile sociale de stat. Pentru că, dacă venitul anual net impozabil al unui PFA nu atinge un anumit plafon minim, nu mai vorbim de contribuții sociale datorate obligatoriu de către acel PFA.
Mai exact, pentru anul 2023, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și contribuția de asigurări sociale (CAS) devin datorii fiscale ale unui PFA doar dacă acesta obține venituri care, însumate, în cursul anului, ating nivelul a 6, respectiv 12 salarii minime brute pe economie.
Ceea ce, în 2023, înseamnă că venitul impozabil trebuie să ajungă la cel puțin 18.000 de lei pe an ca să devină subiect și de contribuții sociale (i.e., CASS). Detaliem mai jos care sunt plafoanele celor două contribuții datorate de un PFA.
În funcție de nivelul venitului net impozabil (încadrarea în plafoanele de mai sus), CASS se calculează ca 10% din plafonul minim respectiv.
În funcție de nivelul venitului net impozabil (încadrarea în plafoanele de mai sus), CAS se calculează ca 25% din plafonul minim respectiv.
E foarte important de precizat încă un lucru – obligațiile fiscale ale unui PFA, în sfera contribuțiilor obligatorii, se aplică strict prin raportare la veniturile obținute ca PFA, indiferent de existența unei relații de muncă care se poate desfășura în paralel, și în baza căreia angajatorul achită contribuții obligatorii la stat în numele salariatului.
Cu alte cuvinte, un PFA ar putea ajunge să datoreze, obligatoriu, contribuții sociale pentru activitatea sa independentă, alături de contribuțiile sociale plătite de angajator în temeiul unei relații de muncă.
Pe de altă parte, nimic nu oprește un PFA să se asigure opțional pentru plata contribuțiilor sociale, chiar dacă nu obține suficiente venituri pentru a fi obligat să facă acest lucru.
Avantajul în cazul venitului din activități independente realizat de un PFA (în comparație cu venitul salarial) este că ambele contribuții se calculează la o bază fixă – dintre cele detaliate mai sus – indiferent de nivelul venitului impozabil anual. Ca exemplu, dacă un PFA realizează venituri anuale impozabile în valoare de 50.000 de lei, contribuțiile sociale datorate vor fi 10% respectiv 25% din 36.000 de lei, chiar dacă venitul anual impozabil realizat de PFA este mai mare (i.e., 50.000 de lei).
În ceea ce privește declararea și plata impozitului și a contribuțiilor sociale ale unui PFA, acestea se îndeplinesc prin intermediul declarației unice („Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”).
Formularul declarației unice poate fi descărcat de pe site-ul ANAF aici.
Declarația unică trebuie completată și depusă de fiecare contribuabil la organul fiscal până la data de 25 mai a anului următor celui în care a fost realizat venitul. Pentru anul 2023, termenul este 25 mai 2024.
ATENȚIE: Depunerea declarațiilor fiscale de către PFA-uri nu se mai face decât în format electronic, online, fie prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), fie pe site-ul e-guvernare.ro.