Home » Penalitatea de nedeclarare – în ce situații se poate aplica de autorități
În acest articol explicăm când se poate aplica penalitatea de nedeclarare de către ANAF și în ce situații se poate recurge la reducerea ei din oficiu.
În baza prevederilor fiscale în vigoare, contribuabilii persoane fizice ori persoane juridice care nu-și achită obligațiile fiscale la timp către ANAF riscă impunerea de dobânzi și penalități din partea autorităților. Dar în ce situații riscă aceștia să li se impună și penalitatea de nedeclarare?
Detaliem mai jos ce prevede legea în ce privește aplicarea penalității de nedeclarare și condițiile în care aceasta din urmă se poate aplica.
Referitor la penalitatea de nedeclarare, Codul de Procedură Fiscală prevede că aceasta se poate calcula de către autorități pentru fiecare zi de întârziere, pentru neplata taxelor. Conform regulii de aplicare, ea se calculează din prima zi de după termenul de scadență a obligației fiscale și până la data plății sumei datorate.
Însă aplicarea penalității de nedeclarare nu se poate întâmpla în orice situație. Aceasta este condiționată de existența anumitor circumstanțe. Mai exact, după cum prevede Codul de Procedură Fiscală (art. 181, alin. (1)), inspectorii pot recurge la calcularea acestei penalități doar în cazul obligațiilor fiscale principale nedeclarate sau care sunt declarate incorect de contribuabil și pentru obligații fiscale stabilite prin decizii de impunere ca urmare a inspecțiilor fiscale.
Deducem de mai sus că autoritățile pot impune contribuabililor plata penalității de nedeclarare doar în situațiile în care:
Ai deja acces premium? Intră în cont