Plafonul de 33% pentru avantajele neimpozabile – cum se aplică?

plafonul de 33% pentru avantajele neimpozabile

Începând cu luna ianuarie 2023, anumite avantaje acordate de angajatori salariaților proprii pot beneficia de un tratament fiscal preferențial, doar dacă valoarea lor cumulată se încadrează într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajatului care le primește. 

Este vorba despre o listă de avantaje care oricum beneficiau de un tratament fiscal favorabil (majoritatea dintre ele), dintre care unora le era aplicabil deja un plafon neimpozabil individual.

Noul plafon de 33% a fost stabilit prin Ordonanța 16/2022. Acest lucru înseamnă că, dacă până acum unele dintre aceste avantaje nu aveau o limită în care puteau beneficia de tratament favorabil, ori altora li se aplica un plafon neimpozabil individual, începând cu această modificare toate aceste beneficii vor avea un plafon comun până în care vor putea fi neimpozabile.

Mai exact, în fiecare lună, se va aplica o limită de 33% din salariul de bază al fiecărui angajat până în care va putea primi aceste tipuri de beneficii, fără a fi impozitate. Iar valoarea acestor beneficii care trece peste plafon va trebui supusă taxelor salariale.

Vorbim așadar în prezent de un număr de 8 avantaje pentru care plafonul de 33% din salariul de bază trebuie aplicat de angajatori pentru limitarea neimpozitării. Mai exact, sunt următoarele 8 beneficii pentru care trebuie urmată această regulă:

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Bugetare costuri salariale

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *