Plata taxelor cu întârziere – ce dobânzi și penalități se datorează?

plata taxelor cu intârziere

Atât persoanele juridice cât și persoanele fizice care nu își achită taxele către stat până în termenele stabilite prin lege riscă să datoreze sume suplimentare pe lângă obligațiile fiscale principale. Astfel, în funcție de vechimea datoriei fiscale, unii contribuabili pot ajunge să plătească mai târziu de două ori mai mult decât în situația în care și-ar fi achitat taxele în termen.

În acest articol descriem care sunt aceste sume suplimentare și în ce condiții se pot aplica aceste dobânzi, penalități sau majorări de întârziere conform legislației fiscale în vigoare pentru contribuabilii care nu se conformează cu termenele legale de declarare și plată a taxelor. De asemenea, explicăm și cum se aplică și se calculează fiecare dintre aceste accesorii.

Dobânda pentru plata taxelor cu întârziere

În conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, contribuabilii persoane juridice cât și persoanele fizice datorează dobândă pentru plata taxelor cu întârziere. Mai exact, dobânda de întârziere se datorează în situațiile în care plata obligațiilor fiscale se efectuează după termenul legal de scadență. Astfel, pentru orice zi de întârziere după această dată, contribuabilii datorează dobândă.

Prin urmare, indiferent că vorbim de o persoană fizică care datorează impozit pe venit sau CASS, ori de o persoană juridică care datorează impozit pe profit sau TVA, autoritățile pot calcula dobândă pentru plata cu întârziere a oricărei astfel de taxe.

Pe de altă parte, în Codul de procedură fiscală sunt prevederi clare care stabilesc că nu se datorează dobândă de întârziere pentru următoarele obligații:

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru