Ce prevede regimul special de imigrare pentru cetățenii ucraineni?

imigrare pentru cetățenii ucraineni

Autoritățile române au aprobat anul acesta o serie de derogări de la prevederile legislației române în domeniul imigrării, cu scopul de a permite cetățenilor ucraineni să lucreze în România fără obligația de a obține un permis de muncă și o viză română de lungă ședere.

Mai exact, pe 8 martie 2022 a fost adoptată o nouă Ordonanță de Urgență (Ordonanța nr. 20/2022), care prevede o derogare specifică. Noua scutire spune că toți cetățenii ucraineni care convin și semnează un contract de muncă cu o companie românească își pot prelungi dreptul de ședere în România prin obținerea directă a unui permis de ședere în scop de muncă de pe teritoriul României.

Aceasta înseamnă că nu li se va cere (conform regulii generale aplicabile cetățenilor din afara UE) să părăsească țara pentru a obține o viză de muncă pe termen lung și ulterior un permis de muncă.

Astfel, conform noilor reglementări, cetățenii ucraineni vor avea două variante suplimentare de stabilire în România:

Astfel, conform acestor reglementări, cetățenii ucraineni care nu dețin documente care să ateste experiența și calificarea profesională necesare pentru ocuparea locului de muncă sau un cazier judiciar care să ateste compatibilitatea cu postul, pot semna o declarație pe propria răspundere, în baza căreia vor beneficia de prevederile noului regulament.

În cazul acestor persoane, dreptul de muncă va fi limitat la maximum doi ani, iar în zilele următoare autoritățile române vor publica procedura de angajare pentru această categorie de străini.

În același timp, excepțiile nou introduse nu sunt aplicabile în cazul profesiilor reglementate din România, conform legislației în vigoare (cum ar fi medici, farmaciști, arhitecți etc.), indiferent dacă activitatea se desfășoară ca angajat sau independent.

Noile măsuri implementate de guvern sunt binevenite în contextul actual, în care există un aflux masiv de oameni în România, dintre care mulți sunt foarte bine calificați. Astfel, ei vor putea avea mijloacele necesare de trai în cazul în care vor alege să rămână în România.

De asemenea, este important de știut că noile măsuri nu sunt aplicabile membrilor de familie ai cetățenilor ucraineni. Pentru aceștia rămân în vigoare condițiile anterioare și anume obținerea admiterii, vizei de lungă ședere și a permisului de ședere în scopul reîntregirii familiei.

Cu toate acestea, membrii familiei au și posibilitatea de a solicita protecție temporară (a doua alternativă descrisă mai sus), odată ce procedura este publicată de autoritățile române. Aceasta va fi stabilită în următoarele zile sau săptămâni.

Facilitarea accesului liber la muncă și a posibilității de reglementare a dreptului de ședere într-un mod ușor și rapid, atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru membrii familiei acestora, ar plasa România pe lista țărilor Uniunii Europene cu un regim de imigrație favorabil.

Acest lucru ar putea crește atracția și reținerea României pentru cetățenii ucraineni, astfel încât nu va mai fi doar o zonă de tranzit către țările occidentale pentru mulți cetățeni ucraineni.

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru