Salariat detașat în afara UE – obligațiile conform legislației muncii

salariat detașat în afara UE

Detașarea angajaților în afara Uniunii Europene reprezintă o realitate din ce în ce mai comună în rândul companiilor românești ce își extind aria de activitate pe plan internațional. Cu toate că procesul de globalizare deschide numeroase oportunități de dezvoltare și colaborare peste hotare, el aduce în același timp și numeroase provocări legale.

Provocările apar în special când vine vorba de aplicarea legislației muncii în contextul extracomunitar. În lipsa unor prevederi legislative specifice în România pentru detașarea angajaților în țări non-UE, companiile se văd nevoite să navigheze printr-un peisaj normativ neclar.

Se dă următoarea speță în practică:

Un angajator din România, companie car face parte dintr-un grup multinațional, dorește să trimită un detașat în afara UE, mai precis în Brazilia. Acesta din urmă va lucra pentru o perioadă limitată de 6 luni la sediul companiei din Brazilia, care face parte din același grup. Întrebarea care se adresează de către angajatorul din România: care sunt prevederile legale, conform legislației muncii, și obligațiile legale pe care angajatorul ar trebui să le aibă în vedere cu privire la această detașare? Ce obligații ar trebui să îndeplinească angajatorul cu privire la această detașare?

Prevederile legale în vigoare și aplicabilitatea lor

Legislația muncii din România nu conține dispoziții specifice referitoare la proceduri ce ar trebui îndeplinte în cazul detașării unui salariat în afara UE. Prin urmare, prevederile Codului Muncii care reglementează detașările interne se aplică și în cazurile în care un angajat român este detașat în țări din afara Uniunii Europene.

Reamintim că, în conformitate cu art. 45 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii (”Codul Muncii”), detașarea este actul prin care angajatorul dispune schimbarea temporară a locului de muncă al unui salariat, la un alt angajator, în vederea efectuării unei munci în favoarea acestuia din urmă. Detașarea poate fi dispusă pntru o perioadă de cel mult 1 an. După expirarea unei perioade inițiale de un an, detașarea poate fi prelungită doar cu consimțământul scris al angajatului.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *