UPDATE:
În urma ultimelor modificări din Codul Fiscal (intoduse prin OUG 156/2024), începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2025, facilitățile fiscale care includeau scutirea de impozit pentru programatori nu se mai aplică. Acest lucru înseamnă că, începând cu luna ianuarie 2025, salariații din domeniul IT nu vor mai putea beneficia de exceptările fiscale aplicabile inițial pentru acest sector economic.
Mai jos regăsiți articolul în forma inițială:
În acest articol vom explica condițiile în care o companie românească poate aplica pentru angajații săi scutirea de impozit pentru sectorul IT. Aceasta este o scutire de impozit pe salariu specifică, pentru care se pot califica salariații specializați în dezvoltarea de software și care poate fi aplicată de angajatorii care activează în domeniul IT.
Dacă se aplică, scutirea de impozit poate genera economii semnificative de costuri salariale.
Mai exact, conform legislației românești în vigoare (Ordinul nr. 21.813/2022 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator), angajații companiilor românești ale căror activități economice includ și crearea de programe pentru calculator pot beneficia de scutirea de impozit pe venit, dacă atât angajatorul cât și angajații eligibili îndeplinesc cumulativ anumite condiții stabilite prin lege.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească angajatorul pentru a beneficia de această scutire de impozit pentru sectorul IT nu sunt multe, dar, desigur, sunt importante pentru a fi îndeplinite dacă compania dorește să aplice acest stimulent fiscal pentru salariații săi.
Mai jos descriem aceste condiții și oferim explicații scurte pentru fiecare dintre ele.
Conform prevederilor Ordinului 21.813/2022, următoarele condiții sunt obligatorii a fi îndeplinite de o companie românească pentru a putea aplica scutirea de impozit pentru activitățile de dezvoltare software:
Pentru a sprijini posibilitatea aplicării acestui stimulent fiscal și de către startup-uri, autoritățile au prevăzut în legislația aplicabilă anumite excepții importante de la condiția de a genera un venit anual minim de 10.000 EUR per angajat, iar acestea sunt următoarele:
Prin urmare, în baza excepțiilor menționate mai sus, un startup va putea aplica scutirea fiscală pentru programatori încă din primul său an de existență.
Următoarele condiții trebuie îndeplinite de un angajat pentru a putea beneficia de scutirea fiscală pentru programatori:
IMPORTANT: Odată cu modificările aduse prin Ordinul nr. 21.813/2022, începând cu veniturile salariale aferente lunii ianuarie 2023, pot beneficia de scutirea de impozit pentru programatori și salariații cetățeni ai unui stat din afara spațiului Uniunii Europene.
Rămâne în continuare aplicabilă condiția ca persoana în cauză să dețină o diplomă de absolvire echivalentă sau recunoscută prin structurile specializate ale Ministerului Educației și să îndeplinească toate condițiile descrise mai sus.
Legea numărul 296/2023, care a introdus măsuri fiscale și bugetare pentru garantarea stabilității financiare de durată a României, a fost publicată în ediția 977 a Monitorului Oficial pe data de 27 octombrie 2023. Această lege a introdus o serie de modificări importante începând cu noiembrie 2023, care modifică impozitarea veniturilor și aplicarea contribuțiilor sociale pentru angajații din domeniul IT (dar și pe cei din construcții și industria alimentară).
Mai exact, schimbările fiscale privind scutirea de impozit pentru programatori, aplicabile începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, sunt următoarele:
Partea și mai bună pentru acest stimulent fiscal este că angajatorul nu trebuie să solicite aprobarea pentru aplicarea acestei facilități la ANAF sau către altă autoritate de stat. Aceasta înseamnă că, în calitate de angajator român care se califică pentru acest stimulent, atâta timp cât sunt îndeplinite toate condițiile din legislația aplicabilă, un angajator poate începe să aplice scutirea de impozit pe salariu pentru angajații eligibili.
Conform prevederilor Ordinului aplicabil, aspectul de care angajatorul trebuie să se asigure pe perioada aplicării scutirii este întocmirea și păstrare unui dosar actualizat la sediul companiei, care să poată fi verificat oricând de un inspector fiscal sau reprezentanți ai altor autorități abilitate. Dosarul trebuie să includă cel puțin următoarele documente: