Stagiul de contribuții în SUA va putea fi recunoscut pentru pensie

stagiul de contribuții în SUA

În luna martie a acestui an (2023), România și Statele Unite au semnat un acord important în domeniul securității sociale. Printre altele, acesta stabilește condițiile de recunoaștere a stagiului de contribuții în SUA și România pentru salariații care desfășoară activități în ambele țări.

Acest acord urmează să intre în vigoare și să-și facă efectele începând cu 1 ianuarie 2024. El este momentan însoțit de un proiect de lege aflat în prezent în faza de examinare și vot în Parlamentul României, propunând ratificarea și implementarea acordului dintre cele două state.

Conform informațiilor publicate de Ministerul Muncii în luna martie, acordul și aranjamentul administrativ asociat au ca scop protejarea drepturilor de pensie ale lucrătorilor din cele două țări partenere, prin permisiunea de a cumula stagiul de contribuții în SUA și România atunci când se determină dreptul la pensie. Astfel, principiile de egalitate de tratament și reciprocitate stau la baza gestiunii drepturilor de pensionare pentru lucrătorii care au efectuat contribuții în ambele state.

Proiectul de lege, care se află momentan în proces de deliberare la nivel parlamentar, urmează să exprime consimțământul clar al României pentru aplicarea și intrarea în vigoare a acordului.

Românii care lucrează în SUA vor avea stagiul de contribuții efectuat acolo recunoscut de Casa de Pensii din România

În practică, acordul semnat recent va pemite celor ce au lucrat în cele două țări (și au contribuit la sistemul de asigurări sociale din fiecare țară) să folosească perioadele lucrate în România, respectiv în SUA pentru ieșirea la pensie.

Acest lucru nu este posibil în prezent. Dacă un salariat român lucrează în SUA pentru o perioadă limitată (ex: 5 ani), timp în care contribuie la sistemul obligatoriu de asigurări sociale din SUA, acel stagiu nu îi va fi recunoscut ca vechime de autoritățile române. Practic va pierde acea perioadă de stagiu de contribuții în SUA. Și reciproca este valabilă, un cetățean american care contribuie pentru o perioadă scurtă în sistemul de pensii românesc nu va putea să se bucure de această perioadă de stagiu în scopul determinării dreptului la pensie în SUA.

Această reprezintă una dintre problemele pe care urmează să le rezolve acordul dintre cele două state. O dată cu intrarea în vigoare a acestui acord bilateral, pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, dar luând în considerare perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii (cumulat).

Acordul urmează să rezolve și problema salariaților detașați

Momentan, dacă un salariat este detașat din SUA să lucreze în România pentru o perioadă limitată (ex: 1 an), acesta plătește obligatoriu contribuții sociale la sistemul din România. Reciproca este și ea valabilă. Acest lucru este obligatoriu, chiar dacă salariatul se supune deja sistemului de contribuții sociale din statul de angajare. Lucru care rezultă în plata dublă a contribuțiilor sociale (atât în statul de angajare, cât și în cel unde este detașat temporar).

În acest sens, acordul semnat între cele două țări va stabili că, în cazul detașării angajaților pe teritoriul celor două țări, aceștia vor putea fi exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale din sistemul național al statului unde sunt detașați. Exceptarea se va aplica cu condiția ca salariatul să rămână asigurat la sistemul de contribuții sociale în statul de angajare. Dovada asigurării în statul de angajare se va face probabil cu un certificat de acoperire socială, similar formularului A1 care este utilizat între statele membre UE.

Exportul pensiilor

Acordul va conține și dispoziții privind exportul pensiilor, constituind un foarte important avantaj pentru facilitarea mobilității pensionarilor între cele două state. Astfel, regulile ce vor fi instituite prin acest acord va ajuta la menținerea accesului pensionarilor la drepturile de pensie aflate în plată.

Mai mult, acest acord clarifică toate procedurile administrative necesare pentru a proteja drepturile atât ale lucrătorilor, cât și ale angajatorilor.

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *