Stock Option Plan – reguli de impozitare în 2023

stock option plan reguli de impozitare

Acest articol se adresează în mod special profesioniștilor de resurse umane interesați de tratamentul fiscal aplicabil unui stock option plan sau altor planuri similare de remunerare prin acțiuni oferite salariaților. Astfel, descriem mai jos regulile de impozitare aplicabile pentru astfel de planuri de acțiuni, pentru anul 2023.

Un aspect important de reținut este faptul că astfel de planuri de remunerare prin acțiuni (elemente de capital) pot beneficia de un tratament fiscal avantajos la nivelul salariaților dacă se îndeplinesc anumite condiții prevăzute de legislația fiscală în vigoare (Legea 227/2015 privind Codul Fiscal), după cum descriem mai jos. Prin urmare, în primul rând din această perspectivă, un Stock Option Plan reprezintă o modalitate foarte atractivă de a remunera salariații-cheie și, în același timp de a-i convinge să rămână în companie pe termen lung.

În același timp, reprezintă o pârghie eficientă de realiza o legătură între dimensiunea performanței profesionale a angajatului și cea a performanței economice a firmei.

Mai întâi propunem să descriem care este definiția unui Stock Option Plan conform legislației fiscale românești în vigoare și să stabilim criteriile pe care trebuie să le îndeplinească conform aceleiași definiții, pentru a beneficia de tratamentul fiscal favorabil.

Definiția Stock Option Plan, conform legislației fiscale în vigoare

Conform prevederilor legislației fiscale în vigoare (Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, art. 7, pct. 39) un “stock option plan” este definit ca fiind:

“un program inițiat în cadrul unei persoane juridice prin care se acordă angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, prevăzute la pct. 26 lit. c) și d), dreptul de a achiziționa la un preț preferențial sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare, definite potrivit pct. 40, emise de entitatea respectivă. Pentru calificarea unui program ca fiind stock option plan, programul respectiv trebuie să cuprindă o perioadă minimă de un an între momentul acordării dreptului și momentul exercitării acestuia (achiziționării titlurilor de participare)”.

Unii dintre dumneavoastră vor fi probabil derutați de vocabularul mult prea tehnic al acestei definiții. Așadar, vom explica în continuare ce înseamnă mai exact fiecare criteriu stabilit prin definiția în vigoare. De asemenea, vom explica cum considerăm noi că ar trebui interpretat fiecare dintre criteriile menționate în definiție.

Astfel, conform definiției în vigoare, un Stock Option Plan ar trebui să îndeplinească următoarele condiții:

stock option plan reguli sumarizate

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:
Share:
Înscrie-te la newsletterul nostru