Home » Taxarea criptomonedelor – cum este reglementată în Codul Fiscal?
Taxarea criptomonedelor a fost reglementată în Codul Fiscal (Legea 227/2015) începând cu data de 20 ianuarie 2019, când au intrat in vigoare modificările aduse Codului Fiscal prin Legea 30/2019. Astfel, începând cu această dată, veniturile realizate din tranzacții cu monedă virtuală se impozitează ca venituri din alte surse, conform Capitolului X, Titlul IV din Codul Fiscal.
Conform noilor reguli, și așa cum era de așteptat, taxarea criptomonedelor se va aplica doar pe câștigul realizat din transferul acestora. Mai precis, câștigul se va determina ca diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție a criptomonedelor, care va include și costurile aferente tranzacției. Mai mult, se vor aplica și două plafoane neimpozabile, astfel:
Așadar, dacă într-un an fiscal câștigul realizat de o persoană fizică din tranzacționarea criptomonedelor nu depășește nivelul de 600 de lei, atunci aceasta nu datorează impozit și nu are obligația declarării acelui venit.
Cu privire la contribuțiile sociale, conform legislației aplicabile, veniturile din alte surse (categorie de venit în care se încadrează și câștigurile din tranzacții cu criptomonedă) sunt exceptate din baza contribuției sociale (CAS – contribuția la fondul de pensii), dar nu și de la plata contribuției de sănătate (CASS: 10%).
CASS se datorează însă doar dacă contribuabilul realizează pe parcursul unui an fiscal astfel de venituri (sau cumulate cu alte venituri precum veniturile din investiții, chirii, activități independente, etc.) care totalizează o valoare de cel puțin 6 salarii minime brute pe economie, adică pentru anul 2023 suma de 18.000 lei. În plus, pentru anul 2023, această contribuție este plafonată la valoarea de 10% din următoarele plafoane, în funcție de nivelul câștigului anual:
Câștigul anual realizat se determină și se declară de către contribuabil prin intermediul declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Termenul pentru depunerea declarației unice pentru anul 2023 este 25 mai 2024. Impozitul pe venit datorat se calculează la aceeași rată ca și pentru celelalte tipuri de venituri, adică 10% din câştigul realizat, cu aplicarea plafoanelor neimpozabile mai sus menționate.
Această modificare este una importantă, deoarece vine să clarifice taxarea criptomonedelor în legislația fiscală românească, eliminând neclaritățile sau interpretările asupra legislației cu privire la modalitatea de impozitare asupra acestor venituri. De asemenea, considerăm că reprezintă un pas important în recunoașterea de către autorități a acestor tipuri de tranzacții economice cu monedă virtuală.
După unele estimări, veniturile totale din tranzacții cu criptomonede realizate de contribuabili români în anul 2022 ar trebui să se ridice la peste 100.000.000 de euro.
Prin urmare, reglementările din Codul Fiscal cu privire la taxarea criptomonedelor sunt binevenite, deoarece clarifică regimul de impozitare și declarare aplicabil pentru tranzacțiile cu monedă virtuală și elimină orice interpretări care, în trecut, au dus la declararea acestor venituri sub forme diferite.