Tratamentul fiscal aplicabil cadourilor de Crăciun pentru salariați

tratamentul fiscal aplicabil cadourilor

În articolul de mai jos descriem tratamentul fiscal aplicabil cadourilor pe care angajatorii doresc să le acorde salariaților cu ocazia sărbătorilor, precum sărbătorile de Crăciun, Paște, 1 Iunie sau 8 Martie.

Nu de puține ori angajatorii aleg să ofere diverse cadouri salariaților cu scopul de stimulare a performanței acestora din urmă, sau pur și simplu din diverse motive sociale. Iar luna decembrie cu sărbătoarea Crăciunului, denumită și luna cadourilor, este cel ma bun prilej de a oferi astfel de cadouri.

Cu atât mai mult cu cât tratamentul fiscal aplicabil pentru astfel de beneficii este unul foarte avantajos. În sensul că implică costuri fiscale zero comparativ cu alte avantaje salariale. Așadar, cadourile acordate salariaților cu astfel de ocazii sunt încă un instrument foarte avantajos pentru recompensarea salariaților. 

Ce prevede legea despre tratamentul fiscal aplicabil cadourilor

Mai exact, conform legislației fiscale în vigoare (art. 76, alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal) cadourile oferite salariaților cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Paște, 1 iunie sau a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, inclusiv cu ocazia zilei de 8 martie, sunt exceptate din baza impozitului pe venit. Această exceptare se aplică în limita unei valori de 300 Lei pentru fiecare persoană în parte, cu ocazia fiecărei sărbători din cele enumerate mai sus.

Mai mult, același tratament de exceptare de la impozitare se aplică și tichetelor-cadou oferite salariaților cu aceste ocazii și care respectă regulile legii în vigoare (Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare). Prin urmare, angajatorii pot alege ca în loc de cadouri să ofere chiar și tichete-cadou, pentru care se aplică același tratament fiscal.

De asemenea, cadourile, inclusiv tichetele-cadou, oferite salariaților cu ocazia acestor sărbători sunt exceptate și din baza contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile art. 142 lit. b) din Codul Fiscal.

În concluzie, pentru astfel de avantaje oferite salariaților nu se datorează nici impozit pe venit (10%), nici contribuții sociale obligatorii de către salariat (25% contribuția la fondul de pensii și 10% contribuția de asigurare de sănătate) sau de către angajator (2,25% contribuția asiguratorie de muncă).

Situațiile în care se poate beneficia de tratamentul fiscal avantajos

Pentru o mai bună claritate, enumerăm mai jos situațiile în care tratamentul fiscal aplicabil cadourilor este unul favorabil. Astfel, sunt exceptate atât din baza impozitului pe venit, cât și din baza contribuțiilor sociale obligatorii următoarele:

Ce se întâmplă dacă valoarea cadoului depășește suma de 300 Lei

Conform prevederilor aceluiași Cod Fiscal, în situația în care valoarea cadoului oferit depășește suma de 300 lei, diferența de valoare va trebui taxată în mod corespunzător. Mai exact, dacă un angajator oferă tuturor salariților cadouri de Crăciun care valorează 330 lei fiecare, atunci diferența de 30 lei de la plafonul neimpozabil va reprezenta avantaj salarial impozabil pentru fiecare salariat.

Tratamentul fiscal pentru diferenta de 30 lei este același cu al oricărui venit salarial impozabil, respectiv se datorează atât impozit pe venit (10%), cât și contribuțiile sociale datorate de angajat (35%) și angajator (2.25%).

Reamintim că, în situația în care se acordă tichete cadou, mai trebuie avută în vedere respectarea prevederilor instituite pin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu privire la condițiile și limitele de acordare.

Cum se impozitează la nivel de firmă

Totodată, din perspectiva impozitării la nivel de firmă, cadourile în bani sau bunuri, inclusiv tichetele cadou oferite angajaților și copiilor minori ai acestora reprezintă cheltuieli sociale pentru aceasta din urmă. Cheltuielile de natură socială au deductibilitate limitată la 5% din totalul cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Mai trebuie avut în vedere faptul că, dacă vă gândiți să acordați tichete cadou și altor persoane fizice cu care nu aveți o relație de muncă, acest lucru nu mai este posibil conform legii. Mai exact, începând din decembrie 2021 legea interzice acordarea tichetelor cadou altor categorii de beneficiari decât salariații proprii. Mai multe detalii cu privire la această regulă găsiți în articolul: Acordarea tichetelor cadou altor persoane în afara salariaților, interzisă?

Te gândești să acorzi o mărire salarială sau un bonus anual? Ori poate cadouri de Crăciun și de Paște? Estimează și compară costurile pentru fiecare scenariu și verifică cum îți vor afecta bugetul aceste cheltuieli: Estimează și compară costuri salariale.

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru