Home » Tratamentul fiscal aplicabil tichetelor de masă – explicații complete
În ultimul timp, am primit numeroase întrebări privind tratamentul fiscal aplicabil tichetelor de masă, atât la nivelul unei societăți în ce privește deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, cât și la nivelul salariaților care primesc tichetele.
Prin urmare, explicăm mai jos care ar trebui să fie tratamentul fiscal aplicabil tichetelor de masă acordate salariaților. Mai exact, explicăm conform prevederilor fiscale în vigoare cum ar trebui să fie tratate cheltuielile aferente tichetelor de masă la nivelul societății care le achiziționează din partea unei unități emitente autorizate, dar și care ar trebui să fie tratamentul fiscal pentru aceste avantaje în natură la nivelul salariaților care le primesc.
Potrivit regulii generale de deductibilitate a cheltuielilor la calculul impozitului pe profit prevăzută de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (art. 25 privind cheltuielile), cheltuielile sunt deductibile dacă acestea au fost efectuate ȋn scopul desfășurării activității economice.
În plus, dispozițiile legale prevăd ca regulă generală cu privire la cheltuielile cu salariile și cele asimilate salariilor că acestea reprezintă cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Cu toate acestea, Codul fiscal prevede câteva excepții de la deductibilitatea cheltuielilor cu salariile si cele asimilate salariilor (la art. 25 alin. 3 lit. c din Codul fiscal), printre care se numără și cheltuielile reprezentând tichete de masă acordate de către angajatori, potrivit legii.
Din mențiunea “potrivit legii” rezultă că dispozițiile de mai sus prevăzute de Codul fiscal se completează cu prevederile Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Astfel, putem concluziona că sumele corespunzătoare tichetelor de masă/biletelor de valoare sunt deductibile la calculul impozitului pe profit ȋn limitele valorii nominale prevăzute de dispozițiile Legii 165/2018 și aplicabile pentru perioada în care se acordă.