Utilizarea contractelor de internship – cele mai importante lucruri de știut

utilizarea contractelor de internship

Detaliem și explicăm în acest articol cele mai importante aspecte pe care orice angajator trebuie să le aibă în vedere pentru utilizarea contractelor de internship în activitatea proprie. Firmele, sau chiar PFA-urile, care vor să semneze contracte cu interni pentru activitatea zilnică trebuie să știe că legea impune mai multe obligații pentru astfel de relații de muncă.

Explicăm mai jos care sunt acestea și ce condiții trebuie îndeplinite pentru fiecare în parte.

1. Dreptul la remunerație minimă

Primul lucru de știut este că orice angajator care dorește colaborarea cu interni are obligația să remunereze persoanele respective, conform legislației în vigoare. Așadar, conform legii, nu există varianta încheierii unor astfel de contracte fără o remunerație.

Mai mult, fiecare contract de internship trebuie să respecte prevederile referitoare la indemnizația minimă. Aceasta se calculează în funcție de salariul minim la nivel național aplicabil pentru anul în curs. Conform legii, valoarea indemnizației de internship trebuie să fie de cel puţin 50% din salariul minim brut la nivel național.

Mai exact, începând cu 1 iulie 2024, având în vedere că salariul minim brut a fost stabilit la 3,700 de lei pe lună, indemnizația minimă de internship se majorează și ea. Astfel, pentru un program full-time indemnizația de internship minimă este acum în valoare de 1,850 de lei pe lună. Ca și în cazul unui salariat, remunerația unui intern se stabilește proporţional cu numărul de ore lucrate.

Conform prevederilor Legii nr. 176/2018 privind internshipul, angajatorii care nu se conformează acestei obligații pot primi amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.

Numărul maxim de ore pe care un intern le poate lucra este de 40 de ore pe săptămână. În cazul în care numărul de ore lucrate de un intern este mai mic, atunci indemnizația poate fi redusă proporțional.

2. Obligația semnării unui contract

3. Nivel de experiență minim?

4. Perioada maximă

5. Numărul maxim de contracte și posibilitatea trecerii la un contract de muncă

Avantajele utilizării internship-ului

Sfaturi pentru crearea unui program de internship eficient

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *