Veniturile din asocieri între persoane fizice şi persoane juridice – cum se impozitează?

veniturile din asocieri fără personalitate juridică

Pentru cei interesați, sumarizăm mai jos obligațiile fiscale aplicabile pentru veniturile din asocieri fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice şi persoane juridice (contribuabili conform Titlurilor II și III din Codul Fiscal și Legii 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi).

Astfel, rezumăm tipurile de asocieri pentru care sunt aplicabile obligațiile fiscale descrise mai jos:

Cine are obligația reținerii, declarării și plății impozitului

Conform prevederilor Legii 227/2015 privind Codul Fiscal în vigoare, obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului pe venitul net din asociere, datorat de persoana fizică, revine asociatului persoană juridică. Relevante în acest sens sunt prevederile de la articolul 125, alineatele (8), (81) și (9) din Codul Fiscal.

Astfel, redăm aici fiecare dintre aceste prevederi, care se aplică tuturor celor trei tipuri de contribuabili, entități juridice, menționați mai sus.

Conform prevederilor de la art. 125, alin (8) (81) și (9) din Codul fiscal, se aplică următoarele reguli:

Cum se îndeplinește obligația de declarare a impozitului

Obligația de declarare a impozitului pe venitul net realizat de persoana fizică din asociere se face de către asociatul persoană juridică, prin formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate. Relevante în acest scop sunt prevederile articolului 132, alin. (1) și (2) din Codul Fiscal.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)

Pentru veniturile realizate din asocieri fără personalitate juridică, persoanele fizice datorează, pe lângă impozitul pe venit, și contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Astfel, conform prevederilor articolului 155, alin. (1) și articolului 170 alin. (1) și alin (2) lit. c) din Codul Fiscal, veniturile din asocieri fără personalitate juridică reprezintă o categorie de venit care se supune CASS, doar în situația în care venitul net anual distribuit din asociere (cumulat cu alte tipuri de venituri, dacă este cazul), este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară, aplicabile pentru anul în cauză. Pentru anul 2023, salariul minim brut pe țară este stabilit la valoarea de 3.000 de lei.

Cu titlu de exemplu, dacă o persoană fizică realizează un venit net în anul 2023, dintr-o asociere fără personalitate juridică, care este cel puțin egal cu valoarea de 18.000 lei, atunci, în plus față de impozitul pe venit (10%), aceasta va datora și contribuția de sănătate (CASS) pentru acest venit.

Pentru a stabili valoarea CASS datorate, venitul net anual din asociere se cumulează cu următoarele tipuri de venituri: venituri din activități independente (PFA, PFI, etc.), venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii), venituri din investiții (dividende, tranzacționarea de acțiuni, dobânzi), venituri din activități agricole și venituri din alte surse. În funcție de nivelul venitului cumulat la nivelul întregului an, CASS se va calcula la una dintre bazele de mai jos.

Astfel, pentru anul 2023, baza anuală de calcul a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din asocieri fără personalitate juridică și din oricare dintre categoriile de mai sus se stabilește după cum urmează:

Cum se îndeplinește obligația de declarare și plată a CASS

În funcție de situația venitului contribuabilului persoană fizică, obligațiile de declarare și plată a CASS sunt diferite și vor reveni după cum urmează:

Relevante în acest scop sunt prevederile articolului art. 174 alin. (2), (5), (6) și (7) din Codul Fiscal.

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *