Voucherele emise de comercianți acordate angajaților – tratamentul fiscal corect

voucherele emise de comercianți

În lumea dinamică a resurselor umane din România, instrumentele de compensare și beneficiile pentru angajați reprezintă un subiect complex și plin de nuanțe. Printre acestea, tichetele cadou și voucherele emise de comercianți sunt adesea utilizate de către companii pentru a motiva și a răsplăti angajații.

Deși ambele tipuri de bilete de valoare servesc la prima vedere același scop – acela de a oferi beneficii suplimentare angajaților – ele sunt tratate diferit din punct de vedere fiscal. În special, tichetele cadou emise de unitățile autorizate beneficiază de un regim fiscal distinct, adesea mai favorabil decât cel aplicabil voucherelor emise de comercianți.

În acest articol, ne propunem să detaliem tratamentul fiscal aplicabil voucherelor emise de comercianți, subliniind diferențele majore în comparație cu tichetele cadou. Înțelegerea acestor diferențe nu numai că va ajuta companiile să optimizeze costurile, dar va oferi, de asemenea, un cadru clar pentru gestionarea eficientă și conformă cu legea a schemelor de beneficii pentru angajați.

Cum ar trebui încadrate fiscal voucherele emise de comercianți

În conformitate cu regula generală din Codul Fiscal, veniturile obținute de angajați sub forma voucherelor emise de comercianți trebuie tratate ca venituri salariale în scopul calculului impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Aceasta se aplică atât pentru situațiile în care voucherele sunt acordate angajaților companiei, cât și pentru cele în care sunt acordate angajaților partenerilor de afaceri ai acesteia.

Astfel, atât timp cât sunt acordate salariaților proprii, voucherele nu ar trebui considerate venituri din premii. Mai degrabă acestea sunt echivalente cu recompensele și premiile legate de munca prestată, așa cum este stipulat în articolul 76, alineatul (1) din Codul Fiscal și Normele Metodologice aferente.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *