Zilele de sărbători legale în 2023 – când vor avea angajații liber

zilele de sărbători legale în 2023

Te întrebi oare care sunt zilele de sărbători legale în 2023? Întrucât 2022 este deja istorie, ne pregătim cu toții și începem să ne planificăm pentru 2023, nu-i așa? Iar pentru majoritatea dintre noi planificarea include atât zilele de muncă, cât și timpul liber.

Pentru o cât mai bună planificare, poate dorești să știi și când sunt programate exact zilele de sărbători legale în 2023. Unii doresc să profite pe deplin de aceste libere “gratuite” și să-și planifice câteva mini-vacanțe, alții doresc probabil să se asigure că activitatea firmei merge fără probleme în acele zile în care angajații sunt în afara biroului.

În România, zilele de sărbători legale se stabilesc prin Codul Muncii (Legea 53/2003). Aceasta este legea care stabilește sărbătorile legale în România. Iar pe parcursul anului 2023 sunt 15 astfel de zile. Dintre cele 15, doar 12 zile pică în timpul săptămânii (în zile lucrătoare).

Mai exact, iată mai jos lista completă a sărbătorilor legale din 2023:

În plus, salariații care aparțin de alte religii (decât cele creștine) vor beneficia de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta ne vom bucura de mai multe astfel de zile libere în timpul săptămânii, deoarece doar 3 dintre ele vor fi în weekend. Aceasta înseamnă că majoritatea angajaților cu program normal de lucru (de luni până vineri) se vor putea bucura din plin de 12 zile libere în timpul săptămânii.

Angajații care lucrează în timpul sărbătorilor legale trebuie să fie compensați cu timp liber

Conform prevederilor Codului Muncii, salariații a căror muncă nu poate fi întreruptă de sărbătorile legale trebuie să fie compensați cu ore libere în perioada următoare.

Mai precis, dacă vreunul dintre angajații companiei tale nu poate lua zile libere de sărbătorile legale din diferite motive (de exemplu lucrează în unități de alimentație sanitară sau publică sau activitatea lor nu poate fi întreruptă din cauza procesului de fabricație sau al oricărui specific al activității economice), angajatorul este obligat să îl compenseze.

ATENȚIE: Compensația trebuie să fie sub formă de ore libere echivalente în următoarea perioadă de 30 de zile după sărbătoarea legală. Dacă nu se poate acorda timp liber în următoarele 30 de zile, angajații au dreptul să fie compensați în bani. Conform legii, orele lucrate în timpul sărbătorilor legale trebuie compensate cu spor salarial egal cu cel puțin 100% din salariul de bază.

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru
Resurse similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *