Impozitarea câștigurilor de capital – modificări de la 1 ianuarie 2023

impozitarea câștigurilor de capital - modificări 1 ianuarie 2023

Persoanele fizice care investesc în piețele de capital beneficiază începând cu 1 ianuarie 2023 de un regim simplificat de impozitare a veniturilor din astfel de tranzacții. Astfel, în urma unor modificări aduse Codului fiscal în mai 2022, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023, impozitarea câștigurilor de capital se va face în baza unui regim nou.

Prin aceste modificări, autoritățile urmăresc aplicarea unui regim fiscal mai simplu și totodată simplificarea obligațiilor de declarare și plată a taxelor pentru persoanele fizice care obțin câștiguri din vânzarea titlurilor de valoare prin intermediari români.

În concret, este vorba de Legea nr. 142/2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 502 din data de 23.05.2022 conform căreia investitorii persoane fizice vor datora un impozit mai mic pe câștiguri, iar de declarare și plată se vor ocupa direct intermediarii (societățile de investiții și brokeraj).

Astfel, noua lege introduce câteva schimbări fundamentale în Codul Fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în ceea ce privește impozitarea câștigurilor de capital din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate.

Se reduce cota de impozit, iar declararea se va face la sursă de către intermediar

Pe scurt, cele mai importante schimbări sunt următoarele:

Detaliem mai jos toate modificările aduse prin această lege, astfel:

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *