Taxa pe lux se aplică de la 1 ianuarie – cine o va datora?

taxa pe lux

Cu intrarea în vigoare a Legii 296/2023, sistemul fiscal românesc se confruntă cu o serie de schimbări semnificative, printre care una dintre cele mai remarcabile este taxa pe lux. Acest impozit special, aplicat asupra bunurilor de valoare mare, a stârnit numeroase discuții și întrebări în rândul contribuabililor. Prin urmare, este esențial să înțelegem cine va fi afectat de această taxă și cum va funcționa ea.

Modificările aduse Codului fiscal

Legea 296/2023 aduce o serie de modificări Codului fiscal, printre care se numără și introducerea unui titlu nou (Titlul X1 – Impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare) care reglementează impozitarea specială a bunurilor imobile și mobile de valoare mare. Această taxă pe lux vizează persoanele care dețin anumite tipuri de bunuri, mai exact case și/sau autoturisme de valoare mare.

Cine va datora taxa pe lux?

Începând cu 1 ianuarie, taxa pe lux se va aplica următoarelor categorii de persoane:

Prin urmare, pentru proprietățile rezidențiale doar persoanele fizice vor fi supuse acestui impozit special. În schimb, când vine vorba de automobile, taxarea va include atât indivizii, cât și entitățile juridice.

Reguli de aplicare a taxei pe lux

Începând cu 1 ianuarie, impozitul special pe bunurile imobile și mobile se va calcula după următoarele reguli:

Obligațiile contribuabililor

Începând cu anul 2024 contribuabilii cărora li se aplică taxa pe lux sunt obligați să calculeze, să declare și să plătească acest impozit special la ANAF. Pentru proprietarii de clădiri de valoare mare, termenul de declarare și plată este până la data de 30 aprilie din anul fiscal respectiv (adică pentru anul 2024 declararea și plata impozitului se va face până pe 30 aprilie 2024).

În cazul proprietarilor de autoturisme scumpe (fie că sunt persoane fizice sau juridice), declarația trebuie depusă și impozitul plătit până la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Modelul și conținutul declarației care va trebui depusă de contribuabili urmează să fie publicat printr-un Ordin al ANAF.

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *