Modificarea unilaterală a contractului de muncă – în ce condiții se poate face?

modificarea unilaterală a contractului de muncă

Doriți să efectuați anumite modificări la contractul de muncă al unui salariat, însă nu știți dacă legislația aplicabilă vă permite acest lucru fără să obțineți în prealabil acordul scris al acestuia? În acest articol explicăm care sunt situațiile în care angajatorul poate recurge la modificarea unilaterală a contractului de muncă. Explicăm, pe scurt, fiecare dintre aceste situații și cum sunt ele definite de Codul Muncii în vigoare.

Mai întâi, considerăm important de menționat faptul că, în conformitate cu regula de bază instutuită de Codul Muncii în vigoare, orice modificare a unui contract individual de muncă se face întotdeauna cu acordul ambelor parți (angajator și angajat).

Legislația muncii stabilește însă și anumite situații specifice în care această regulă nu se aplică. Adică, în anumite situații, definite clar de Codul Muncii, angajatorul are dreptul să modifice, fără obținerea acordului scris din partea salariatului, clauze specifice din contractul de muncă al acestuia din urmă.

Situațiile care permit modificarea unilaterală a contractului de muncă

Mai concret, conform prevederilor Codului Muncii, un angajator are dreptul să modifice unilateral contractul individual de muncă al salariatului, cu titlu de excepție, în oricare dintre urmatoarele situații:

Explicăm mai jos, pe rând, fiecare dintre aceste situații:

Modificarea unilaterală a contractului de muncă, în cazul delegării sau detașării

Potrivit prevederilor Codului Muncii, angajatorul poate modifica prin decizie unilaterală locul de muncă al unui salariat (prevăzut în contractul de muncă) atunci când se decide delegarea sau detașarea acestuia din urmă.

Angajatorul nu poate modifica însă poziția pe care este încadrat salariatul (funcția stabilită prin contractul de muncă). În același timp, salariatul își păstrează toate celelalte drepturi prevăzute în contract.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru