Concedierea din motive disciplinare – cum poate fi dispusă de angajator?

concedierea din motive disciplinare

În acest articol explicăm, pe scurt, concedierea din motive disciplinare, cum este aceasta reglementată de legislația muncii în vigoare și care sunt motivele cele mai des întâlnite pentru care un salariat poate fi concediat din cauze disciplinare.

Ca principiu general, potrivit prevederilor Codului Muncii, un angajator poate lua decizia de concediere a unui salariat din motive ce țin direct de persoana acestuia (comportament indisciplinat) sau din motive total independente de persoana lui, precum concedierea colectivă.

În cazul în care sunteți nevoiți să recurgeți la concedierea din motive disciplinare, trebuie să știți că legislația în vigoare prevede anumite reguli importante de urmat și, totodată, anumite situații limitate în care se poate dispune această măsură.

Situațiile în care se poate dispune concedierea

Astfel, conform prevederilor Articolului 61 din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), un angajator poate dispune concedierea oricărui salariat din motive care țin în mod direct de persoana acestuia din urmă, în următoarele situații:

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru