Facilitățile pentru domeniul agroalimentar – condițiile aplicabile în 2024

facilitatile pentru domeniul agroalimentar

Legea privind facilitățile pentru angajatorii din domeniul agroalimentar a intrat în vigoare încă din 2022, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 17 mai. Conform prevederilor acestei legi (Legea 135/2022), autoritățile au pus la dispoziție anumite măsuri de sprijin angajatorilor din domeniul agricol și celor din industria alimentară, similare cu cele care erau aplicabile deja firmelor din construcții.

Astfel, așa cum este prevăzut în textul legii, măsurile au intrat în vigoare începând cu luna iunie 2022 și vor rămâne aplicabile până în decembrie 2028.

Între timp însă, din 2022 până în prezent, aceste măsuri au suferit anumite modificări, ultimele dintre ele cu aplicabilitate de la 1 noiembrie 2023. Explicăm mai jos care sunt acestea, ce condiții au rămas în picioare și cum se aplică ele în 2024.

Cine poate aplica facilitățile?

Așa cum specifică și legea în cauză, facilitățile vor putea fi aplicate de angajatorii din agricultură și industria alimentară. Mai exact, firmele vizate sunt cele care desfășoară activități economice ce se încadrează sub următoarele coduri CAEN:

Condițiile pentru ca angajatorii să poată aplica facilitățile

Prima și cea mai importantă condiție pentru a aplica aceste facilități fiscale este realizarea unei cifre de afaceri din una ori mai multe dintre activitățile economice listate mai sus de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală a firmei. Această condiție va rămâne neschimbată și în 2024. 

Adică, dacă un angajator operează o fermă de animale și, dacă în același timp realizează venituri și din alte tipuri de activități economice care nu se încadrează sub niciunul dintre codurile CAEN descrise mai sus, atunci pentru a putea aplica aceste facilități (pentru angajatorii din agricultură și industria alimentară), va trebui ca din cifra de afaceri totală minim 80% să reprezinte cifra de afaceri realizată din ferma de animale.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru
Resurse similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *