Acest ghid fiscal pentru expați reprezintă o resursă indispensabilă pentru departamentele de resurse umane ale multinaționalelor care gestionează mobilitatea internațională a angajaților și trebuie să înțeleagă sistemul fiscal românesc pentru a facilita tranziția expaților în România.
Știm că mutarea în altă țară aduce cu sine o multitudine de aventuri și provocări. Una dintre acestea este, cu siguranță, navigarea sistemului fiscal local. Având în vedere complexitatea mutării într-o nouă țară, este crucial ca expatriații să navigheze eficient în sistemul fiscal local pentru a asigura o ședere fără probleme.
În cadrul acestui ghid fiscal pentru expați veți descoperi o analiză detaliată a obligațiilor fiscale specifice României, oportunitățile de evitarea a dublei impuneri disponibile și proceduri pentru a le pune în practică. Scopul acestuia este de a transforma terminologia fiscală complicată în sfaturi practice și aplicabile, esențiale pentru optimizarea situației fiscale a expaților.
Explorăm mai întâi conceptul de rezidență fiscală în România și implicațiile sale pentru expați.
Înțelegerea conceptului de rezidență fiscală este un prim pas critic pe care ar trebui să-l facă orice cetățean străin care se stabilește în România. Această secțiune a ghidului nostru fiscal explică criteriile și importanța rezidenței fiscale pentru expații care trăiesc în România.
În România, rezidența fiscală este determinată de mai mulți factori. În general, o persoană fizică este considerată rezident fiscal român dacă:
Înțelegerea modului în care aceste criterii funcționează este crucială pentru expați, pentru a-și îndeplini în mod corect obligațiile lor fiscale. Determinarea rezidenței fiscale va influența obligațiile de impozitare și de declarare pentru o persoană fizică străină, inclusiv cu privire la ce venituri trebuie declarate și impozitate, și ce impozite trebuie plătite.
În plus, pe lângă regulile aplicabile prin legea fiscală românească, expații care devin contribuabili conform sistemului fiscal românesc trebuie să ia în considerare și aplicarea altor reglementări. Mai exact, pentru expați, înțelegerea nuanțelor rezidenței fiscale devine și mai critică dacă sunt (potențial) considerați rezidenți fiscal în altă țară.
Când o persoană fizică este considerată de asemenea rezidentă fiscal în altă țară, regulile specifice stabilite prin Convenția de Evitare a Dublei Impuneri (CEDI) semnată de România cu acea țară vor determina țara de rezidență a acelei persoane. Iată o descriere mai detaliată asupra acestor reguli aplicabile conform prevederilor CEDI.
Ai deja acces premium? Intră în cont