Impozitarea salariilor în IT se modifică – legea a intrat deja în vigoare

impozitarea salariilor în IT

În data de 27 octombrie 2023 s-a publicat în Monitorul Oficial Legea nr. 296/2023 privind anumite măsuri fiscale pentru asigurarea unei situații financiare sustenabile în România. Lege care introduce modificări semnificative în domeniul fiscal, aceasta a adus modificări importante și în ceea ce privește impozitarea salariilor în sectorul tehnologiei informației (IT).

Ceea ce face impactul și mai mare este faptul că aceste modificări se aplică deja începând cu luna noiembrie a anului 2023. Așadar, angajatorii nu beneficiază de foarte mult răgaz pentru înțelegerea aplicării corecte a acestor modificări, nu mai vorbim de planificări bugetare care să ia în calcul noile costuri fiscale.

Modificările fiscale pentru IT-iști reprezintă rezultatul planurilor Guvernul pentru armonizarea tratamentului fiscal al salariilor din domeniul IT cu cel aplicabil în sectoarele de construcții și cel agroalimentar. La o analiză mai detaliată, observăm că, în practică, noile reguli aduc un grad de complexitate în scutirile fiscale aplicabile salariilor programatorilor.

Limitarea aplicării oricărei facilități fiscale la un venit lunar brut de 10.000 de lei

Mai precis, începând cu salariile aferente lunii noiembrie, se limitează aplicabilitatea oricărei scutiri la veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei și se restrânge la un singur contract de muncă per angajat, vizând doar poziția de bază a acestuia. Orice sumă care trece de acest prag va fi supusă impozitării, o mișcare ce poate fi interpretată ca o aliniere la un cadru de facilități fiscale mai echitabil pentru toate cele trei sectoare.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *