Acordarea tichetelor cadou altor persoane în afara salariaților, interzisă?

acordarea tichetelor cadou altor persoane

Guvernul a modificat posibilitatea acordării tichetelor cadou de către companii altor persoane decât salariaților proprii. Modificarea a avut loc prin anumite amendamente aduse Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Mai exact, începând din data de 18 decembrie 2021, data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență nr. 130/2021 care modifică Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea tichetelor cadou altor categorii de beneficiari decât salariații companiilor care le acordă.

Cu alte cuvinte, această modificare limitează posibilitățile de acordare a tichetelor cadou doar la varianta acordării acestora persoanelor cu care angajatorii sunt în relație de muncă.

Motivul din spatele interzicerii acordării tichetelor cadou altor persoane

Autoritățile au decis această modificare ca urmare a apariției multiplelor situații conflictuale în care inspectorii ANAF au contestat tratamentul fiscal aplicat tichetelor cadou acordate ca parte a campaniilor de piață desfășurate de companii. Ca parte a acestor campanii, tichetele erau acordate de multe ori salariaților companiilor partenere de afaceri, iar tratamentul fiscal aplicat era cel aferent veniturilor din alte surse. Încadrate ca venit din alte surse, aceste tichete erau subiect doar de impozit (10%), nu și de contribuții sociale.

În cadrul controalelor fiscale însă, inspectorii au contestat de multe ori acest tratament, reîncadrând venitul ca venit asimilat salariului. Astfel, s-a ajuns des la reîncadrarea veniturilor și impunerea de sume suplimentare de plată.

Acordarea către persoane altele decât salariații va fi sancționată

Conform prevederilor Legii 165/2018, persoanele care nu se conformează cu această interdicție pot fi sancționate cu 14 puncte amendă. Contravaloarea unui punct amendă reprezintă, conform aceleiași legi, valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru anul în curs.

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2023 este stabilit la 3.000 de lei, fiind crescut față de anul 2022, de la valoarea de 2.550 lei. Prin urmare, pentru anul 2023 se va aplica o amendă contravențională de 42.000 de lei, iar dacă amenda se aplică retroactiv pentru anul 2022, aceasta va fi în valoare de 35.700 de lei.

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru