Prețuri de transfer în 2023 – ce trebuie să știe marii contribuabili pentru conformare?

prețuri de transfer - reguli

Termenul limită pentru depunerea dosarelor de prețuri de transfer de către marii contribuabili se apropie cu pași repezi și anul acesta. Mai exact, având în vedere că termenul limită pentru declararea și plata impozitului pe profit este stabilit în 2023 pentru 25 iunie (conform OUG 153/2020), și termenul pentru întocmirea dosarului prețurilor de transfer se apropie cu aceeași dată. Asta pentru că termenul este strâns legat de cel pentru declararea și plata impozitului pe profit.

ANAF a precizat că firmele care au devenit mari contribuabili la 1 ianuarie 2023 nu sunt obligate să întocmească dosarul prețurilor de transfer în acest an. Mai exact, acesta va trebui să fie pregătit în 2024, pentru 25 iunie 2024. Astfel, anul viitor, toate societățile care au devenit mari contribuabili la 1 ianuarie 2023 vor trebui să își întocmească și ele dosarul prețurilor de transfer în conformitate cu normele pentru marii contribuabili începând cu 2024.

Explicăm mai jos, pe scurt, regulile pe care trebuie să le respecte atât marii contribuabili, cât și restul firmelor, pentru întocmirea dosarului de prețuri de transfer, cât și pentru prezentarea acestuia către ANAF.

Ce reguli trebuie să aibă în vedere marii contribuabili pentru întocmirea dosarului prețurilor de transfer?

Obligația de a întocmi un dosar anual de prețuri de transfer revine marilor contribuabili, potrivit regulilor stabilite prin prevederile Ordinului 442/2016 publicat de ANAF. Termenul de depunere este același cu termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit. Adică, așa cum am scris mai sus, 25 iunie 2023.

Obligația se aplică pentru marii contribuabili care au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare anuală totală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor cu toate persoanele afiliate, fără TVA, mai mare sau egală cu oricare dintre pragurile de mai jos.

Sumele în RON pentru pragurile descrise mai sus se determină luând în calcul cursul de schimb valabil în ultima zi a anului fiscal.

În cazul în care societatea dumneavoastră face obiectul unei inspecții fiscale, este posibil să fiți obligat să furnizați, la cerere, registrele privind prețurile de transfer. Dosarul poate fi solicitat și în afara inspecțiilor fiscale.

Important de reținut: dosarul prețurilor de transfer nu este obligatoriu și nu trebuie întocmit de către firmele care beneficiază de un acord prealabil de stabilire a prețurilor de transfer sau pentru tranzacțiile pentru care a fost emisă o decizie de ajustare/estimare a veniturilor sau cheltuielilor uneia dintre persoanele afiliate.

Ordinul 442/2016 al Fiscului prevede că, chiar și societățile mici și mijlocii sunt în continuare obligate să întocmească și să prezinte dosarul prețurilor de transfer, la cererea expresă a Fiscului, doar în cadrul unei inspecții fiscale. Pentru acestea din urmă se aplică însă praguri diferite pentru valoarea tranzacțiilor, după cum urmează:

La solicitarea Fiscului, dosarul prețurilor de transfer trebuie pus la dispoziție de către contribuabil într-un anumit termen. Termenele stabilite prin lege sunt:

Indiferent de categoria de contribuabil din care firma dumneavoastră face parte, în cazul în care nu reușiți să prezentați dosarul prețurilor de transfer autorităților în termenul legal, sau dosarul are informații incomplete, valorile prețurilor de transfer vor fi stabilite de către inspectorii ANAF.

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *