Cheltuielile aferente mașinilor de serviciu – regulile de deductibilitate

cheltuielile aferente mașinilor de serviciu

În acest articol explicăm complexitatea fiscală a cheltuielilor aferente mașinilor de serviciu aflate în proprietatea angajaților care le utilizează. Învață cum să gestionezi eficient deductibilitatea cheltuielilor și să maximizezi beneficiile fiscale.

Se dă următoarea situație:

În cadrul companiei noastre avem o flotă de agenți de vânzări care utilizează propriile vehicule atât în scopuri profesionale, cât și personale. Orice costuri legate de kilometrii parcurși cu mașina în scop de afaceri de către acești angajați sunt înregistrate în sistemele de cheltuieli ale companiei și orice sume aferente sunt rambursate angajaților. Toate mașinile sunt echipate cu sistem GPS, cu scopul ca pe durata oricărei călătorii agenții de vânzări să fie urmăriți.

Politica companiei este de a ține evidența kilometrilor parcurși de către agenți și de a rambursa acestora cheltuielile legate de utilizarea vehiculului personal în scopuri de serviciu.

Tratamentul în scop de impozit pe profit

Conform prevederilor Codului Fiscal în vigoare, în scop de calcul al impozitului pe profit, orice cheltuieli efectuate cu vehiculele care au o greutate maximă autorizată mai mică de 3.500 kg și maximum 9 locuri pot fi considerate integral deductibile cu condiția să existe foi de parcurs (care să reflecte kilometrii parcurși și scopul fiecărei deplasări) întocmite de angajații care le utilizează.

Foile de parcurs ar trebui să includă cel puțin următoarele elemente: tipul de vehicul folosit, scopul și locul călătoriei, kilometrii parcurși, standardul propriu de consum de combustibil pe kilometru parcurs.

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *