Acordarea a 200 de lei neimpozabili – cum funcționează în 2023?

200 de lei neimpozabili

În vara lui 2022 autoritățile au stabilit, în cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru România”, neimpozitarea unei sume de 200 de lei care poate fi acordată în plus de angajatori unei anumite categorii de salariați.

Mai exact, prin această măsură, angajatorii puteau alege să acorde 200 de lei neimpozabili în plus la salariul lunar angajaților care sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară. Pentru această sumă, nu s-au datorat taxele salariale care în mod normal s-ar fi aplicat ca pentru orice venit salarial.

Măsura a fost aplicată pentru perioada iunie – decembrie 2022, conform prevederilor Ordonanței care a introdus acest beneficiu de la 1 iunie 2022 (OUG 67/2022).

Astfel, Ordonanța prevedea faptul că angajatorii vor putea să acorde salariaților încadrați cu salariul minim pe economie o majorare de 200 de lei pe lună, fără ca această majorare să ducă la costuri adiționale cu impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Cu alte cuvinte, vorbim de o majorare lunară cu 200 de lei a salariului net, sumă care a ajuns integral în buzunarul salariatului.

Acordarea acestei sume a fost complet opțională pentru angajatori.

Începând cu 1 ianuarie 2023, vom avea o situație puțin diferită, în sensul în care beneficiul nu mai este opțional și va fi obligatoriu inclus în salariul minim pe economie de 3.000 lei, aplicabil pentru 2023.

Astfel, angajatorii vor plăti taxele salariale doar pentru un salariu brut de 2.800 de lei. Cei 200 de lei neimpozabili vor fi astfel acordați obligatoriu de toți angajatorii care au salariați încadrați cu salariul minim brut de 3.000 lei.

Venitul lunar brut, cu tot cu sporuri și alte adaosuri, nu va trebui să depășească 4.000 de lei

Articolul integral este accesibil doar membrilor cu acces Premium

Contribuie la susținerea IQ-ului resurselor umane în organizația ta și fii cu un pas înainte! Beneficiezi de acces non-stop la toate resursele și expertiza profesioniștilor în gestionarea resurselor umane.

Ai deja acces premium? Intră în cont

Resurse similare:

Mai multe despre:

Share:

Înscrie-te la newsletterul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *